I dag har jeg hentet inspirasjon fra den klassiske, franske retten brandade. Brandade er basert på norsk klippfisk blandet med luftig potetmos, olivenolje, og hvitløk. Jeg har valgt å bruke fersk torsk, ellers kan man fint bruke sei om man ønsker. Sei er for øvrig en undervurdert fisk sammenlignet med torsk, men det er en annen sak.

Dette er en forholdsvis enkel og meget smakfull rett som egner seg godt nå i førjulstiden.

Til fire porsjoner

600 g torskefilet, eller sei

400 g mandelpoteter, skrelte

1 fedd hvitløk

1 dl olivenolje

1–2 ts karri

1 ts tørket timian

2 dl helmelk

Salt og pepper

Panko eller brødkrumme

Revet ost

  • Del torskefiletene i små porsjonsstykker à 50 g. Legg de i en ildfast form, og gni dem inn med karri, salt, og pepper. La torsken trekke smak i 10–15 minutt.

  • Hell olivenolje over fiskebitene og bak dem i ovn på 200 °C i ca. 5–7 minutt.

  • Kok opp melk og krafta (som er i den ildfaste forma etter å ha bakt fisken) med hvitløk og timian. La dette trekke i 5–10 minutt.

  • Kok mandelpotetene til de blir akkurat kokte, mos dem lett, og spe med melkeblandingen til en fin og myk potetstappe. Vend så fiskebitene inn i potetstappa slik at de blir jevnt fordelt.

  • Smak til blandingen med salt og pepper.

  • Ha blandingen i en smurt ildfast form. Dryss over ost og brødkrumme eller panko.

  • Stek på varmluft – eller kun overvarme, til det blir gyllent og gratinert.

Server gjerne med oliven og pickles til.