Orkanger

I dag melder yr.no om lettskyet og flau vind hele dagen. 11 grader i formiddag, 13 i ettermiddag, og 16 i kveld.

Torsdag meldes det om flau vind hele dagen. Lettskyet og 12 grader natt og morgen, 10 på formiddagen, skyet og 13 på ettermiddagen, og 14 på kvelden.

Fredag meldes det om flau vind hele dagen. Skyet og 12 grader natt og morgen, lettskyet og 11 på formiddagen, 13 på ettermiddagen, og sol på kvelden.

Løkken Verk, Rindal, Rennebu, Lensvik, Kyrksæterøra, Krokstadøra og Børsa

På Løkken meldes det om 2 til 1 grader varmere og vindstille til flau vind i dag, 1 grad kaldere til 2 varmere og flau til svak torsdag, og 1 grad varmere og flau til svak fredag.

I Rindal meldes det om 1 grad varmere i dag, 1 grad kaldere til 2 varmere og vindstille til svak vind torsdag, og 1 grad varmere og flau vind til vindstille fredag.

I Rennebu meldes det om 1 grad kaldere i dag, lettskyet til regn, 3 grader kaldere til 2 varmere og vindstille til flau vind torsdag, og regn til sol og 2 grader kaldere fredag.

I Lensvik meldes det om 2 grader varmere til 1 kaldere og flau vind til vindstille i dag, lettskyet til regn, 1 grad varmere til 1 kaldere og flau vind til lett bris torsdag, og 1 grad varmere fredag.

På Kyrksæterøra meldes det om 2 til 3 grader varmere og flau vind til vindstille i dag, lettskyet til regn, 1 grad kaldere til 3 varmere og flau til svak vind torsdag, og 1 til 2 grader varmere fredag.

På Krokstadøra meldes det om 2 grader varmere og flau vind til vindstille i dag, lettskyet til regn, 1 grad kaldere til 1 varmere og flau vind til lett bris torsdag, og 1 grad varmere og svak til flau vind fredag.

Og i Børsa meldes det om 2 til 1 grader varmere i dag, lettskyet til regn og 1 grad varmere torsdag, og 1 grad varmere og flau vind til vindstille fredag.

Musikk

I dagens Vær-Sjur skal det som nevnt i ingressen, handle om Pink Floyd, og jeg har tenkt å ta for meg debutplata, «The Piper at the Gates of Dawn», fra 1967. Tittelen er tatt fra tittelen på kapittel syv i boka «The Wind in the Willows» (eller, «Det suser i sivet» som den heter på norsk) av Kenneth Grahame. «The piper» er for øvrig den greske skogguden for musikk, Pan. Den engelske og den amerikanske utgivelsen har forskjellige sporvalg, og i stedet for å velge én av dem, tar jeg litt fra begge, slik at jeg får med de sangene jeg liker best.

«Astronomy Domine» er første spor på den engelske utgaven, og har vokal av Syd Barrett (som var hovedgeniet bak albumet) og keyboardist Richard Wright. Sangen regnes som en av bandets første innen space rock, selv om Pink Floyds medlemmer senere ville bort fra den termen. Sangen åpner med at manageren deres på den tiden, Peter Jenner, sier navn på forskjellige planeter gjennom en megafon, for å etterligne en astronaut over en intercom. «Domine» er for øvrig latin for «herre» og brukes ofte i gregorianske sanger. På den annen side kan tittelen tolkes til å bety noe sånt som å kontrollere verdensrommet for ens egne personlige gevinster, da «domine» kan komme fra «domineer», altså «dominere».

«Flaming» het opprinnelig «Snowing», og er skrevet og sunget av Barrett, og har en tekst som beskriver et barnlig spill med fantasifulle bilder som enhjørninger og å reise gjennom en telefon. En flott representant for psykedelisk musikk. «Lazing in the foggy dew (Coo-coo) / Sitting on a unicorn / No fair, you can't hear me / But I can you»

«Pow R. Toc. H» er en instrumental med vokaleffekter, hvor pianoet er det prominente instrumentet. En herlig, liten sak. «Toc H» var en militærkode for TH, Talbot House, en klubb hvor offiserer og rekrutter var likeverdige. Det ble senere en tverrkirkelig kristen fellesskapsorganisasjon som tjente samfunnet. Sangen ble spilt inn i Abbey Road Studios, samtidig som The Beatles spilte inn «Lovely Rita», og man kan høre lyder fra The Beatles’ innspilling i «Pow R. Toc. H».

«Take Up Thy Stethoscope and Walk» er sangen som markerer Roger Waters’ debut som låtskriver, og øker i tempo hele veien mot slutten. I tillegg er det frenetisk gitarspill av Barrett og manisk keyboardspill av Wright. Tittelen er en referanse til John (Evangeliet etter Johannes) 5:8; «Jesus saith unto him, Rise, take up thy bed, and walk» (8 Da sier Jesus til ham: «Stå opp, ta båren din og gå!»). Den morbide teksten er ulik de andre sangene på albumet, som er skrevet av Barrett, men er karakteristisk for mye av Waters’ arbeid.

«Interstellar Overdrive» er en meget psykedelisk instrumentalkomposisjon på nesten 10 minutter. Barrett fikk ideen da han hørte manageren deres nynne på en sang, og prøvde å rekreere den på gitar. Sammen med «Astronomy Domine» regnes denne som en av deres første forsøk på space rock. Et av bassriffene i sangen, utviklet seg senere til «Let There Be More Light», skrevet av Waters. Sangen har blitt covret av mange band og artister opp gjennom årene. Fra The Mars Voltas hyllest til Syd Barrett på mange av sine konserter, til Rosebuds discoversjon.

«The Scarecrow» dukket først opp som b-siden til singelen «See Emily Play» som «Scarecrow» to måneder før albumet ble sluppet. Sangen inneholder begynnende eksistensielle temaer, da Barrett sammenligner sin egen eksistens med den et fugleskremsel har, som greit nok er tristere, men også har innfunnet seg med sin skjebne. Sangen inneholder en barokk, psykedelisk folk-instrumentaldel, bestående av en tolvstrenget akustisk gitar og en cello. Sangen ble for øvrig covret av industrial-bandet Rx med vokal av Nivek Ogre fra Skinny Puppy.

«Bike» er en sang hvor Barrett viser ei jente sykkelen sin (som han har lånt), en kappe, en hjemløs mus kalt Gerald og en klan av pepperkakemenn, siden hun passer inn i hans verden. Mot slutten av sangen tilbyr han seg å ta henne med inn på et rom fylt med musikk, og det siste verset blir fulgt av en instrumentaldel kalt «musique concrète», en støyende collage av oscillatorer, klokker, gonger, bjeller, en fiolin og andre lyder, klippet sammen, som skal være rommet det snakkes om og skal gi inntrykk av å stille inn girene på en sykkel. Sangen er skrevet for Barretts daværende kjæreste, Jenny Spires, som også er nevnt som Jennifer Gentle i sangen «Lucifer Sam» fra samme album.

«See Emily Play» er første spor på den amerikanske utgivelsen av albumet, og er ikke å finne på den engelske i det hele tatt. Den het opprinnelig «Games for May». Sangen ble aldri mikset i stereo, og eksisterer av den grunn så vidt jeg vet kun i mono. Først var Emily en jente Barrett påsto han så mens han sov i skogen etter å ha inntatt psykedeliske droger, noe han siden gikk tilbake på og sa at han kun sa for PR. I følge boka «A Saucerful of Secrets: The Pink Floyd Odyssey» av Nicholas Schaffner, er Emily den ærefulle Emily Young, Storbritannias mest kjente steinskulptør, og datter av Wayland Hilton Young, andre baron av Kennet, med kallenavnet «den psykedeliske skolepiken» på UFO Club.

«Arnold Layne» var den første singelen de gav ut, da under navnet The Pink Floyd, og var opprinnelig ikke med på noe studioalbum, før den kom med på 40-årsutgaven av dette albumet. På CD 3 om jeg ikke husker helt feil. Sangen tar for seg en transvestitt hvis hovedgeskjeft er å stjele dameklær og -undertøy fra klessnorer. I følge Waters er Layne basert på en ekte person. Både Barretts og Waters mødre hadde studenter som bodde hos dem, og det var en del pikeskoler i nærheten, så det var hele tiden undertøy på klessnorene hos mødrene, og «Arnold» eller hvem enn han var, tok de.

Spillelister

Wimp

Spotify