The Maladronia Institute, som har fire orkdalinger i bandet, lå desember 2011 på NRK P3s rock og metall-show Pyro sin årlige liste over Norges mest lovende band.

Proggifisert hardrock

— Det er veldig artig. Å komme på den lista var veldig godt. Vi ser på det som et klapp på skuldra. Det er en god motivator, sa bassist Steffen Selnes Karlsen og påpekte at det var kredible folk som sto bak kåringen, og ikke noen hvemsomhelst.

Pyro, som ble ledet av Asbjørn Slettemark og Totto Mjelde, skrev blant annet følgende om bandet på sin hjemmeside:

«Det er mye spennende som skjer i Trondheim for tiden, men et av bandene som det ikke blir snakket nok om er Maladronia Institute. Ikke så harde og brutale som mange av de andre bandene på denne listen, men desto mer følelsesladet. Vi kaller det proggifisert hardrock mens vi vugger med til den svært gode låten «You Don't See the Woman». Mini-albumet «Somewhere Else» kom i februar, og fenger oss fremdeles.»

God kritikk

«Somewhere Else» høstet god kritikk hos flere kjente webmagasin, blant annet hos eternal-terror.com.

— Vi er ikke et hyperaktivt band. Vi slapp plate i februar og spilte en del konserter etter det, men siden i vinter/vår har vi bare spilt tre ganger, sa Selnes Karlsen, og tilføyde at det hadde vært et bra år for bandet på tross av litt lite aktivitet.

Og på nyåret 2012 skulle bande spille inn en ny EP, som etter planen skulle klokkes inn på cirka 30 minutt. Da artikkelen sto på trykk ble de nye låtene klargjort for innspilling.