Orkanger

I dag melder yr.no om flau vind hele dagen. Skyet og 1 kuldegrad i formiddag, sne og 0 i ettermiddag, og sludd i kveld.

Tirsdag meldes det om flau vind hele dagen. Sne og 1 grad natt og morgen, skyet og 0 på for- og ettermiddag, og 1 igjen på kvelden.

Onsdag meldes det om lettskyet, 1 grad og svak vind natt og morgen, 0 på formiddagen, skyet, 2 kuldegrader og flau ettermiddag og kveld.

Løkken Verk, Rindal, Rennebu, Lensvik, Kyrksæterøra, Krokstadøra og Børsa

På Løkken meldes det om lettskyet til sne, 1 grad kaldere til 1 varmere og svak til flau vind i dag, skyet, 1 kaldere til 2 varmere og flau vind til laber bris tirsdag, og sne til skyet, 1 til 2 varmere og laber til lett onsdag.

I Rindal meldes det om skyet til regn, 1 grad kaldere og flau til svak vind i dag, skyet, 1 varmere til 1 kaldere og flau til svak tirsdag, og sne til lettskyet, 1 til 2 kaldere og lett bris til vindstille onsdag.

I Rennebu meldes det om lettskyet til sne, 5 til 1 grader kaldere og svak vind i dag, skyet, 1 kaldere og lett til frisk bris tirsdag, og lettskyet til sne, 1 til 3 kaldere og laber til flau onsdag.

I Lensvik meldes det om 1 grad varmere i dag, regn til skyet, 2 til 1 varmere og lett bris til flau vind tirsdag, og regn til skyet, 1 til 2 varmere, og svak til lett onsdag.

På Kyrksæterøra meldes det om skyet til regn, 1 til 2 grader varmere og svak vind i dag, 3 til 2 varmere og flau vind til lett bris tirsdag, og sludd til skyet, 2 varmere og laber til svak onsdag.

På Krokstadøra meldes det om skyet til regn, 1 til 2 grader varmere og svak vind i dag, 1 til 2 varmere og svak vind til laber bris tirsdag, og sludd til skyet, 3 til 1 varmere og laber til svak onsdag.

Og i Børsa meldes det om 1 grad varmere og lett bris til flau vind i dag, 1 til 2 varmere og svak til laber tirsdag, og 2 til 1 varmere og svak til laber onsdag.

Musikk

I dagens Vær-Sjur skal det handle om en konge, på sett og vis. Ikke slik at han var kongelig, men han regnes som en konge innen musikksjangeren sin. På torsdag ville han vært 80 år, om han fortsatt levde, ja, denne uken lukter det Ellevill Presseløs-spesial, og jeg starter det nye året med å ta for meg et knippe sanger av Elvis Presley hver dag.

«Blue Suede Shoes» er en sang av Carl Perkins, og er å finne på herr Presleys selvtitulerte debut, «Elvis Presley», fra 1956. Sangen regnes som en av de første rockabilly-platene, og inkorporerer elementer fra blues, country og popmusikk. Presleys innspilling av sangen hjalp Perkins etter sistnevntes ulykke (han krasjet og ble meget skadd, mens broren hans døde), han spilte den ikke inn for å tjene penger, men som en hyllest, og Perkins tjente godt på det. Sangens start er basert på et barnerim, «One for the money, two for the show, three to get ready and four to go».

«Lawdy Miss Clawdy» er skrevet av Lloyd Price, og er fra Presleys syvende album, «For LP Fans Only», fra 1959. Sangen introduserte New Orleans-lyden, og ble først innspilt av Price i 1952 med Fats Domino og Dave Bartholomew, og ble den mestselgende R&B-sangen det året. Sangens tittel kommer fra DJ James «Okey Dokey» Smith, som brukte det som et slagord når han reklamerte for ting, som «Lawdy Miss Clawdy, eat Mother's Homemade Pies and drink Maxwell House coffee!». Price brukte det og skrev det som en jingle først, før han utviklet den til en full sang. For øvrig en av mine favoritter med Presley, sannsynligvis takket være den herlige tegneserien «Rex Rudi» av bandets frontfigur, Thomas «Rudi» Drefvelin.

«Are You Lonesome Tonight?» er å finne på samlealbumet «Elvis' Golden Records Volume 3», fra 1963. Sangen ble skrevet av Lou Handman og Roy Turk i 1926, og Presleys versjon er en av de mestselgende singlene i historien. Presley laget sin versjon grunnet kona til sin manager (Colonel Parker), som var svært glad i den. Elvis hadde ikke spesielt stor tro på sangens suksess, og ville kaste kassetten med innspillingen på, men produsenten hadde heldigvis trua, og gav den ut. Som sagt, heldigvis. Presley forandra teksten til humoristiske innslag flere ganger når han spilte sangen live, som for eksempel linja «Do you gaze at your doorstep / And picture me there» til «Do you gaze at your bald head / And wish you had hair».

«(Marie’s the Name) His Latest Flame» er å finne på hans reutgivelsen (fra 1999) av hans trettende album, «Something for Everybody», fra 1961. Den var ellers kun å finne som en singel og på samlealbum. Sangen er skrevet av Doc Promus og Mort Shuman og opprinnelig innspilt av Del Shannon et par måneder før Elvis gjorde sin versjon. Sangen er en blues-låt spilt med økt tempo, om en mann som forteller vennen sin om den flotte dama han har fått, og vennen finner ut at det er dama hans. Kjipt, men c’est la vie.

«In the Ghetto» er kanskje den flotteste sangen til Elvis, og en sang jeg ble kjent med via Ghetto People feat. L-Viz fra 1996, da coverlåten figurerte på en Absolute Music-CD jeg hadde. Senere fant jeg sangen samplet i en herlig låt, «Elvis on the Radio, Steel Guitar in my Soul», av The KLF på deres album «Chill Out» fra 1991. Sangen er å finne på det niende albumet hans, «From Elvis in Memphis», fra 1969. Den het egentlig «The Vicious Circle», og forteller en historie om generell fattigdom. En gutt blir født til en mor i ghettoen i Chicago; hun gråter fordi hun ikke har råd til å brødfø enda en munn; han vokser opp sulten, stjeler og slåss, kjøper en pistol, stjeler en bil, prøver å stikke, men blir skutt og drept, i det en ny gutt blir født; og sirkelen gjentar seg.

«Suspicious Minds» er også å finne på «From Elvis in Memphis», og er en sang av den amerikanske sangskriveren Mark James fra 1968, som floppet, og siden ble gitt videre til Presley, og var singelen som sendte ham tilbake til toppen. Sangen tar for seg et dysfunksjonelt forhold hvor ingen av partene stoler på den andre, og hvordan karakterene må overkomme sine respektive problem for å kunne opprettholde forholdet. Sangen er basert på James’ egne opplevelser. Han var gift, men hadde fortsatt følelser for ungdomsforelskelsen, som også var gift.

«All Shook Up» er å finne på livealbumet «Elvis in Person at the International Hotel», fra 1969, som ble utgitt sammen med studioalbumet «Back in Memphis», som et dobbeltalbum kalt «From Memphis to Vegas/From Vegas to Memphis». Sangen er skrevet av Otis Blackwell, og til dels Presley selv – som aldri var noen låtskriver. Blackwell skrev sangen etter at Presley hadde ringt ham og fortalt ham at han følte seg «All shook up», samt at manageren til Blackwell satt og ristet på en Pepsi-flaske og sa at han burde skrive en sang om det å være «All shook up». Som sagt, så gjort.

Spillelister

Wimp

Spotify