Vær-Sjur Foto: Trude Renate Fridén

Det er grått, og tidvis vått, og det vil det fortsette å være.

Vær

Orkanger

I dag melder yr.no om skyet med fare for nedbør, 12 varmegrader, og svak vind om formiddagen, skyet, 16 varmegrader, og svak vind på eftermiddagen, og skyet, 13 grader, og flau vind om aftenen.

Lørdag meldes det om skyet, 11 grader, og flau vind på eftermidnatten, regn og 11 grader om morgenen og formiddagen, skyet og 12 grader på eftermiddagen, og regn og 11 grader om aftenen.

Søndag meldes det om regn, 12 grader, og flau vind eftermidnatt og morgen, 11 grader om formiddagen, regn med sjanse for opphold på eftermiddagen, og skyet og 9 grader om aftenen.

Løkken Verk, Rindal, Rennebu, Lensvik, Krokstadøra, Kyrksæterøra, Halsa, og Børsa

På Løkken meldes det om 1 grad kaldere i dag, 2 grader kaldere lørdag, og 1 grad kaldere søndag.

I Rindal meldes det om 1 grad kaldere i dag, 2 grader kaldere til 2 varmere lørdag, og 1 grad kaldere til 2 varmere søndag.

I Rennebu meldes det om 1 grad kaldere i dag, 2 grader kaldere lørdag, og 1 grad varmere til 2 grader kaldere søndag.

I Lensvik meldes det om 2 grader varmere i dag, 1 grad kaldere lørdag, og ingen forskjell fra Orkanger søndag.

På Krokstadøra meldes det om 3 grader kaldere i dag, 1 grad kaldere lørdag, og 1 grad kaldere søndag.

På Kyrksæterøra meldes det om 2 grader kaldere til 1 varmere i dag, 2 grader varmere lørdag, og 1 grad varmere søndag.

På Halsa meldes det om 2 grader kaldere til 2 varmere i dag, 4 grader varmere lørdag, og 1 grad varmere søndag.

Og i Børsa meldes det om 1 grad kaldere i dag, og ingen forskjell fra Orkanger lørdag og søndag.

Musikk

Jeg er svak for kassetter og er glad de har begynt å bli smått populære måter å gi ut musikk på – igjen. Her om dagen kom det et brev adressert til meg på ST og jeg stakk innom og henta det. Inne i konvolutten lå det en kassett med to splitter nye sanger av ei gruppe jeg har omtalt noen ganger før, og som jeg har vært svært glad i siden de kalte seg Alien Breed. Jeg snakker selvfølgelig om de man ikke bør føkke med, Fremmed Rase.

Kassetten inneholder to nye spor og kom med en QR-kode som tok meg til Soundcloud-sida deres, sånn i fall man liker kassetter, men ikke har kassettspiller (vil jeg anta). Side A inneholder selve sangene, mens side B har beaten. Bedre kan det knapt bli.

«Ikke føkk med Fremmed Rase» åpner ballet og førsteinntrykket jeg sitter igjen med er at her kommer de gamle trønderske legendene og viser kidsa (dagens rappere) hvordan det skal gjøres. Backet opp av Skjalg Raaens el-gitar. Herlig trøndersk, og i motsetning til kidsa i kommentarfeltet til musikkvideoen på YouTube, liker jeg absolutt det jeg hører. Jeg tar gjerne mer i den stilen.

«Rapperan æ høre e som fjortisan på TikTok. Prøve å finn en stil, tar med kompisan på BikBok» og «Har du spurt mor di får du lov å vær så seint opp?» rapper Ordfører’n i det siste verset, jeg synes det er herlig, og uansett hvor seriøst ment det er, sier jeg meg helt enig. Jeg hører mye rart på SoundCloud og TikTok. Mye mumling. Det kan jeg ikke si at de gamle kara gjør. Så gamle er de ikke.

For å si det sånn, jeg tar gjerne mer «Psykotropisk middel oppi hørehølet ditt». Apekatt har slått opp i ordboka og leverer flest fremmedord i en norsk raplåt jeg har hørt.

«Lag nå læven» er den andre låta, og jeg kan lett se for meg at når gutta spiller denne på festival (om de for eksempel kommer tilbake til Parkliv), vil teltet atter koke. Tekstmessig fortsetter låta litt i samme spor som den første, og det er fortsatt knallhardt, selv uten el-gitar.

Noen yngre rappere vil nok kanskje føle seg støtt av dette og samle klikken sin og mase om hat fra de eldre og at de ikke forstår, men som en av de etter hvert eldre, så er det jeg som ikke forstår dagens unge. Men Fremmed Rase? Fremmed Rase forstår jeg alltid. Selv når flowen er … noget annerledes som på denne låta. Jeg satt i tyve minutt og prøvde å komme på uttrykk fra diktanalyse fra norsktimene på gymnaset, men jeg kom til kort. Når jeg for én gangs skyld har bruk for all analysen de tvang oss gjennom … (Neida, jeg har fått bruk for diktanalyse i tidligere Vær-Sjur også.)

Men det er ikke bare rap jeg tar for meg i dag …

Av lokale artister har jeg egentlig ikke hatt noen favoritt siden Numskull og Knaillertan la inn årene, i alle fall ikke før vinteren 2020, da Saima-Irén Mian fra Buvika slapp «You Make Me».

Nå er hun tilbake igjen, og denne gangen er sangen sår og handler om et brudd. Da hun skrev sangen var hun i et forhold, men så gikk det troll i ord.

«Like I Do» handler om å bli forlatt av noen, til fordel for noen andre.

— Nå vet jeg hva det handler om, sa Saima til ST i et godt intervju om psykisk helse og låtslipp tidligere i uka.

Da jeg først hørte sangen, på distriktssendinga til NRK Trøndelag, var ordene som kom «personlig tekst, slående». Den traff rett i blodpumpa. Sårt og ekte.

«Does she love you like I do? Are you happier with her? Does she make you feel good? Are you better than we were?»

Veldig gode spørsmål. Og etter å ha lest det ovennevnte intervjuet, også berettigede.

Jeg kan ikke si at jeg har personlig erfaring med det, men jeg kan likevel relatere til hvor smertefullt og rett og slett jævlig det må være å gå gjennom en slik opplevelse. Og uavhengig av om det er selvopplevd eller ei, er det en veldig god sang med både den herlige kontemporære R&B- og soul-stilen Saima har lagt seg på, med en passe dose popelementer.

Sangen er produsert av Joakim Arnt Holmen og Kristian Wentzel, med Martin Mulholland som co-producer, og det hele er mastret av Morgan Nicolaysen.

Spillelister

Tidal

Spotify