Duften av hjemmelagde boller er nesten uimotståelig. I dagens matspalte har jeg valgt å lage en litt grovere variant av hvetebollen, som kan nytes i solveggen på terrassen i vårsola, eller som en belønning på tur. Dagens turbolle består både av pecannøtter, vaniljekrem, og sjokolade.
Du trenger
5–6 dl lunken melk
150 g meierismør, skjært i terninger
1 pk. gjær, fersk
800 g hvetemel
200 g lettkokte havregryn
1 ½ dl sukker, gjerne brunt sukker
2 ts malt kardemomme
1 pk. ferdige vaniljekrem, til fyll
En håndfull hakkede pecannøtter
Litt melkesjokolade
Egg til pensling
Havregryn til pynt
Slik gjør du det
Skjær smøret i små terninger og la det bli mykt i romtemperatur
Bland alle ingrediensene bortsett fra smøret i en bakebolle. Elt deigen godt med en kjøkkenmaskin på lav hastighet i 3–4 minutt. Når deigen slipper kanten på bollen, tilsettes smøret. Elt til smøret har blandet seg helt inn i deigen.
Dekk bakebollen med plast eller et handkle, og la deigen heve til dobbel størrelse, ca. 45 minutt.
Ta deigen ut på et lett melet bakebord og del den i 24 like store emner. Trill runde boller. Trykk dem litt flate, legg en liten klatt vaniljekrem, melkesjokolade, og pecannøtter etter eget ønske. Brett sammen til en liten pakke. Pass på å lukke skjøten godt. Sett bollene på en stekeplate med skjøten ned.
Dekk bollene med et klede og la dem etterheve til dobbel størrelse, 20–30 minutt.
Pensle bollene med egg og dryss på havregryn.
Stek bollene midt i ovnen ved 200 °C i 5–10 minutt. Avkjøl på rist.