Personlig er det lite som slår et nybakt, godt brød, det være seg til frokost, lunsj, eller kvelds. Siden vi i Norge spiser så mye brød til mange av våre hovedmåltid, er dette en fin anledning til å variere brødet både i fasong, smak, og innhold. Samtidig er det fint å kunne bruke opp noen smårester fra kjøleskapet i selve deigen.
Du trenger
Deig
2 dl rugmel
6,5–7 dl hvetemel
3,8 dl vann
25 g fersk gjær
½ ts salt
Fyll
75–100 g hvitost, revet, eller ricotta eller annen type hvit ost
120 g salami, kuttet i små terninger, spekepølse kan også brukes om du har. Det beste er å bruke en ingrediens med en del fett, dette gjør brødet saftigere
1 sjalottløk, finhakket
70 g soltørket tomat, finhakket
1 ts sennep
Topping
1 ts hvetemel
½ ts grovt salt
Vann til pensling
Slik gjør du det
Rør ut gjæren med halvparten av vannet (temperatur på vannet, ca. 40 °C om du bruker tørrgjær, 37 °C om du bruker fersk gjær).
Tilsett salt, resten av vannet, rugmel, og halvparten av hvetemelet.
Elt deigen i en kjøkkenmaskin i ca. 3 minutt.
Tilsett resten av melet og de øvrige ingrediensene, go elt melet godt inn i deigen til den blir smidig og ikke altfor klissete.
Hev på et lunt sted i ca. 30 minutt.
Form deigein til et rundt, litt flatt brød, og sett det på en stekeplate med bakepapir. Ha over et kjøkkenhandkle og la heve i 30 minutt.
Pensle med lunkent vann, bland sammen hvetemel og grovt salt og dryss dette på toppen.
Stekes på 200 ºC på nederste rille i ca. 45 minutt.