Orkanger

I dag melder yr.no om lettskyet, 3 grader og laber bris i formiddag (likevel faller det hvite filler ned fra luften mens jeg skriver), 5 i ettermiddag, og skyet, 3 og svak i kveld.

Tirsdag meldes det om lettskyet, 2 grader og vindstille natt og morgen, regn, 4 og lett på formiddagen, svak på ettermiddagen, og 5 og lett på kvelden.

Onsdag meldes det om lettskyet, 4 grader og lett bris natt og morgen, sol, 0 og svak på formiddagen, lettskyet, 5 og flau på ettermiddagen, og 2 på kvelden.

Løkken Verk, Rindal, Rennebu, Lensvik, Kyrksæterøra, Krokstadøra og Børsa

På Løkken meldes det om sludd til lettskyet, 1 til 3 grader kaldere og frisk bris til svak vind i dag, 1 til 2 kaldere og frisk til svak tirsdag, og sne til sol, 2 til 1 kaldere og laber til flau onsdag.

I Rindal meldes det om sludd til lettskyet, 1 til 4 grader kaldere og laber bris til flau vind i dag, 2 til 1 kaldere og svak til liten tirsdag, og sne til sol og 2 til 4 kaldere onsdag.

I Rennebu meldes det om 2 til 3 grader kaldere og frisk bris til flau vind i dag, lettskyet til sne, 1 til 4 kaldere og frisk til lett tirsdag, og sne til lettskyet, 3 til 1 kaldere og laber til flau onsdag.

I Lensvik meldes det om 1 grad varmere til 1 kaldere i dag, 2 til 1 kaldere og flau vind til laber bris tirsdag, og 1 varmere og laber til svak onsdag.

På Kyrksæterøra meldes det om 1 grad varmere i dag, 1 kaldere og svak vind til laber bris tirsdag, og 1 kaldere til 1 varmere onsdag.

På Krokstadøra meldes det om 1 grad kaldere og frisk bris til svak vind i dag, 1 kaldere og svak til laber tirsdag, og 1 kaldere og laber til flau onsdag.

Og i Børsa meldes det om 1 grad varmere og laber til lett bris i dag, 1 til 2 varmere og frisk til svak tirsdag, og skyet til sol, 2 til 1 varmere og lett til svak onsdag.

Musikk

I dagens Vær-Sjur skal det handle om en britisk sanger, låtskriver, multi-instrumentalist, og skuespiller. Han ble kjent som trommeslager og vokalist for et britisk art rock-band fra 1970 til 1996, men i løpet av den tiden, klarte han også å gjøre seg svært bemerket verden rundt som soloartist. Han er en av de tre artistene som har solgt over 100 millioner album, og siden de andre to er Paul McCartney og Michael Jackson, er det vel ingen overraskelse at jeg i Vær-Sjur i dag tar for meg Phil Collins.

«In the Air Tonight» er fra debutalbumet hans, «Face Value», fra 1981. Sangen er en av hans mest kjente, og er kjent for ekko-effekten han bruker på vokalen, den atmosfæriske produksjonen, trommene (særlig etter andreverset), og det makabre temaet. Han skrev den etter skilsmissen fra hans daværende kone, Andrea, i 1979, som også førte til et opphold for bandet Genesis, til han hadde fått livet sitt på stell igjen. Sangen blir også referert til i Eminems «Stan». Sangen har også fått sin egen «urban legend», da folk visstnok tror at den handler om en mann som druknet, mens en annen mann var like ved og ikke hjalp til, mens Collins sto lenger unna og bare så på det hele, som referert i overnevnte «Stan». Collins har selv avkreftet dette, og at han ikke vet hva sangen handler om, det er bare følelser som dukket opp i ham etter skilsmissen.

«Don’t Lose My Number» er fra tredjealbumet, «No Jacket Required», fra 1985. En klart mer «upbeat» sang enn «In the Air Tonight». Sangen handler om en mann ved navn Billie, som blir forfulgt av en skyggefull organisasjon, som sangeren håper å finne før organisasjonen gjør det. Collins har sagt at han improviserte brorparten av teksten, og selv ikke helt vet hva den handler om.

«Another Day in Paradise» er fra fjerdealbumet, «…But Seriously» fra 1989, og er muligens den sangen som fikk meg til å høre på Collins i det hele tatt (skjønt, det kan også ha vært «In the Air Tonight»). En eller annen gang for 13 – 14 år siden. Sangen kan sies å handle om det å være hjemløs, og Collins synger sangen i tredjeperson, og ser en mann som går over gata og ignorerer en hjemløs kvinne, samtidig som han oppfordrer lytterne til ikke å ignorere de hjemløse, fordi – ved å dra en religiøs allusjon – «It’s just another day for you and me in paradise». Collins appellerer også direkte til Jehova ved å synge «Oh lord, is there nothing anybody can do / Oh lord, there must be something you can say».

«Wake Up Call» er fra hans syvende studioalbum, «Testify», fra 2002. Sangen starter med en vekkerklokke, og Collins som synger at «This is a wake up call», og ville gjort seg utmerket som alarm på klokkeradioer og vekkerklokke-apper verden over. Den kan tolkes til å være en oppfordring til å våkne, både fra generell søvn, og sånn ellers. Vi må være mer årvåkne, ellers går vi glipp av alt det fantastiske rundt oss, samt det mindre fantastiske, som noen gjerne hadde sett at vi faktisk gikk glipp av.

«Testify» er tittelsporet på overnevnte album, og er inspirert av hans daværende kone, Orianne. Sangen er en direkte og personlig kjærlighetssang, og er utviklet på samme måte som «In the Air Tonight». Teksten ble improvisert mens han skrev musikken. Sangen er rett og slett et kjærlighetsbrev til Orianne. Selv om mange ser ut til å mislike både albumet og sangen, er jeg svært glad i det og den, og sangen er ganske rocka til å være en kjærlighetssang.

«Can’t Stop Loving You» er også fra «Testify», og siste sang jeg tar for meg i dag. Sangen er et cover av en låt som Leo Sayer hadde en hit med i 1978. Siden Collins visste at han ikke kom til å få sangen spilt på MTV, og at den ikke ville bli spilt noe særlig på radio, inngikk han en avtale med Toyota om at de kunne få bruke den i en reklame for Toyota Avalon. Slik fikk han fremmet sangen sin for folket, selv om han ikke fikk markedsført den på «vanlige» måter. Sangen kan tolkes til å handle om kjærlighet (merkelig det der), både til én person, og mer globalt.

Spillelister

Wimp

Spotify