Ingenting er bedre enn en god gryte som har kost seg over lengre tid. Samtidig er det digg å gjøre det så enkelt som mulig å putte alt i gryta. Jeg har valgt å bruke skiver av lammelår, men man kan gjerne bruke knoke eller bog. Da vil koketiden variere noe, men kok til kjøttet slipper beina, da er det mørt. Det viktigste når man skal koke over lengre tid, er at kjøttet ikke er for magert. Det gir tørrere og mindre smak.

Lammet trenger riktig stell og lang tid. Lammekjøtt kokt i øl er en skikkelig koserett med smelt i munnen-garanti som dufter og smaker både av øl, krydder, og grønnsaker.

Fire porsjoner

4 stk. skiver av lammelår, eller ca. 300 g (med bein) per person. Mariner dem gjerne i litt tørket krydder (rosmarin, timian etc.) på forhand

2 stk. gulrøtter, delt i terninger

100 g sellerirot, delt i terninger

100 g fennikel, delt i terninger

2 ss olje, til bruning

0,5 l mørkt øl, gjerne porter

1 l vann

1 fedd hvitløk, delt i to

1 stk. rødløk, i biter

1 boks hermetiske hakkede tomater

0,5 ts salt

0,25 ts pepper

4 skiver brød

  • Bruk en vid gryte som du setter på middels varme. Brun lammeskivene godt på alle sider, tilsett hvitløk og rødløk, og la dette surre med i noen minutt.

  • Hell over øl og vann. Sett på lokk og kok opp. Tilsett gulrot, fennikel, selleri, og hermetisk tomat, og la gryten trekke på lav varme til kjøttet blir mørt. Omtrent 1,5 til 2 timer.

  • Ta ut kjøttet og grønnsakene og legg på et fat. Sil kraften, ha den tilbake i gryten, og kok den ytterligere ned til du har en god sauskonsistens.

  • Server lammet med grønnsaker og godt brød. Føler du at du trenger potet, server det gjerne med potetmos.