Av og til så går jeg meg på fruktdisker som bugner av hele tropiske frukter, deriblant ananas. Jeg blir nesten like skuffet hver gang jeg kommer, over at de ikke smaker som sør for ekvator. Om ikke den smaker så godt rå, så smaker bearbeidet fersk ananas bedre enn hermetisk.

I dag blir det bakt ananas, som kan brukes som dessert sammen med vaniljekesam, vaniljeis, vaniljesaus, eller på et ostefat.

Du trenger

1 hel ananas, skrelt og delt i 2 cm tykke skiver

1 rød chili, delt på langs

2 lime, delt i to

1 dl vann

2–3 ss sukker

2 ss mørk honning

Vaniljekesam, -is, eller -saus

Slik gjør du det

  • Ha sukker på en tallerken og legg lime med snittflaten ned over sukkeret. La dette ligge i 5–10 minutt slik at sukkeret trekker inn i limen.

  • Sett en stekepanne på middels varme og stek limen i tørr panne til den er karamellisert. Dette vil gi en god og søt limesmak, men pass på at den ikke blir brent, da blir det bare besk smak.

  • Kok ut panna med vann slik at den gode smaken blir med.

  • Legg den oppdelte ananasen i en ildfast form, ha over honning og chili.

  • Skvis limen over ananasen, få med fruktkjøttet også, og krafta fra stekingen.

  • Pakk forma inn i aluminiumsfolie og bak i ovn på 200 °C i 45–60 minutt til den er helt mør, nesten i oppløsning.

  • Avkjøl og server sammen med et godt meieriprodukt.