Orkanger

I dag melder yr.no om regn og frisk bris hele dagen, og det skal vel ingen klage på. 6 grader i formiddag, og 7 i ettermiddag og i kveld.

Tirsdag meldes det om regn, 6 grader og laber bris natt og morgen, lettskyet og frisk på formiddagen, skyet og 7 på ettermiddagen, og lettskyet og liten kuling på kvelden.

Onsdag meldes det om lettskyet hele dagen. 6 grader og frisk bris natt, morgen og formiddag, 7 på ettermiddagen, og 5 og laber på kvelden.

Løkken Verk, Rindal, Rennebu, Lensvik, Kyrksæterøra, Krokstadøra og Børsa

På Løkken meldes det om 2 grader kaldere i dag, 2 kaldere og frisk til stiv tirsdag, og 2 kaldere og liten til laber onsdag.

I Rindal meldes det om 2 grader kaldere i dag, tirsdag og onsdag.

I Rennebu meldes det om lettskyet til skyet, 2 til 3 grader kaldere og laber bris i dag, lettskyet, 3 til 2 kaldere og frisk til laber tirsdag, og 4 til 7 kaldere og svak vind onsdag.

I Lensvik meldes det om 1 grad kaldere og liten kuling i dag, regn til skyet, 1 kaldere og frisk til stiv tirsdag, og lettskyet til skyet, 1 kaldere og liten til frisk onsdag.

På Kyrksæterøra meldes det om 1 grad kaldere i dag og tirsdag, og regn til lettskyet, 1 kaldere og liten kuling til frisk bris onsdag.

På Krokstadøra meldes det om 1 grad kaldere og liten kuling i dag, regn til skyet, 1 til 2 kaldere og liten tirsdag, og regn til lettskyet, 1 kaldere og liten onsdag.

Og i Børsa meldes det om frisk til laber bris i dag, lettskyet til skyet og laber til frisk tirsdag, og lettskyet til skyet onsdag.

Musikk

I dagens Vær-Sjur skal det handle om hardtslående musikk, en rebelsk form som kom ut av garage rock og slike stilarter, det er vilt, energisk og i starten – så langt unna mainstream, døll rock som man kom. I dag har jeg hoppa inn i gammel punk.

Først ut har vi britiske The Damned, som var en av de første bandene som spilte punk i England, og dagens sang er «Eloise» fra 1986, et cover av Barry Ryans hit fra 1968. Sangen ble i all hovedsak utgitt som singel, og kom aldri med på et ordentlig studioalbum, og virker mer som gothic rock enn punk, men den er så bra at jeg gir faen. The Damned var et punkband, dagnabbit (selv om vokalist Dave Vanian ser ut som kjærlighetsbarnet til Boy George og John Cusak)! Men tilbake til sangen. Den kan sies å handle om besettelse, og hvordan sangeren er besatt av en person (Eloise), og trenger vedkommende i livet sitt, eller i det hele tatt for å overleve.

Den andre sangen jeg tar for meg i dag, er også et cover, og det ble gjort i 1982 av britiske Toy Dolls, som tok for seg barnesangen «Nellie the Elephant», skrevet i 1956 av Ralph Butler og Peter Hart om en intelligent fantasielefant som het Nellie. Sangen ble først innspilt av barnestjernen Mandy Miller, og Toy Dolls’ versjon ble etter hvert å finne på førstealbumet «Dig That Groove Baby» fra 1983. Sangen er en humorsang, uten tvil, noe vi lett kan tenke oss om vi leser teksten. «Nellie the Elephant packed her trunk / And said goodbye to the circus / Off she went with a trumpety-trump / Trump, trump, trump». Sangen tar enkelt og greit for seg Nellie når hun stikker av fra sirkuset og drar mot Hindustan og Mandalay.

Så har vi de britiske protopunkerne og glamrockerne i The Sweet med sin herlige «The Ballroom Blitz» fra den amerikanske utgaven av tredjealbumet «Desolation Boulevard» fra 1975, som vi her til lands gjerne kjenner igjen fra en reklame for Norsk Tipping. Sangen kom til etter at de spilte en konsert i the Grand Hall i Kilmarnock, Skottland, og ble jaget av scenen ved at folk kastet flasker etter dem.

Flere briter følger på, med Buzzcocks og deres drivende rå «Ever Fallen In Love (With Someone You Shouldn’t’ve)» fra albumet «Love Bites» fra 1978. Tittelen kommer fra musikalen «Guys and Dolls» som de så i en TV-lounge i Edinburg i 1977, hvor dialogen «Have you ever fallen in love with someone you shouldn’t have» dukker opp. Dagen etter at de hadde sett musikalen, skrev Pete Shelley teksten i en van utenfor et posthus, og ikke lenge etter, hadde han skrevet musikken også. Sangen handler om det å være tiltrukket av en av samme kjønn som deg selv, og gjerne også en venn, og om det hadde kommet ut, hadde det ødelagt vennskap og mye mer.

Og med det sier vi farvel til britene, og drar over dammen og opp til Minnesota, nærmere bestemt Saint Paul, og finner punk rock-gruppa med det veldig norske navnet Hüsker Dü, og fra dem får vi to sanger. Først ut har vi «Girl Who Lives on Heaven Hill» fra tredjealbumet «New Day Rising» fra 1985. Sangen handler om en venninne av trommeslager / vokalist Grant Hart, som hadde kreft, og drakk flere flasker av vodkaen Heaven Hill fra New Zealand daglig for å døyve smertene. Samtidig kan den sies å handle om det å være ung og feste med fantastiske venner og kjærester, og sangen er full av ungdommelig energi og herlig gitar.

Så har vi «Dead Set on Destruction» fra femtealbumet «Candy Apple Grey» fra 1986. Også denne er drivende rå og full av energi, og kan tolkes på flere måter. Som for eksempel det at Hart var avhengig av heroin, og satt fast på en flyplass og trengte en «fiks», eller det at han var så gal av lengsel etter en viss person, at han var villig til å gjøre alt mulig for å få tak i vedkommende (dette kan også brukes opp mot «fiksen» han trengte). Alternativt kan vi tolke det dithen at sangen handler om angst, smerte og faenskap, relatert til den endeløse ventingen som kommer under visse omstendigheter. Men uansett hva den handler om, er den en knakende bra sang, selv nå – 29 år senere.

Spillelister

Wimp

Spotify