Jaggu skriver vi ikke 1. advent i morgen. Smaken av jul kan være så forskjellig, men for mange er det å kjenne både lukten og smaken av varme krydder som kanelbark, nellik, allehånde, ingefær etc. som bidrar til julestemning.
Hva passer vel bedre enn en nybakt krydderkake, kombinert med rødvinskokte svisker og blåmuggost til ettermiddagskaffen når det første lyset tennes?
Krydderkaken
4 egg
300 g sukker
3 dl hvetemel
2 ts bakepulver
2 ts malt kanel
1 ts pepper
2 ts vaniljesukker
2 ts frisk ingefær, revet
1 knivsodd salt
½ ts nellik, malt
½ ts kardemomme, malt
½ ts allehånde, malt
150 g mykt smør
Pisk egg og sukker til luftig eggedosis og sikt inn mel og krydder.
Smelt smøret og bland det inn i røren.
Hell røren i en godt smurt, liten langpanneform eller bruk en silikonform som er beregnet for småkaker.
Stekes midt i ovnen på 180 ºC i 30–35 minutt. Sjekk at kaken er ferdig med en kakenål. Avkjøles på rist.
Skjær kaken i passe størrelser og legg på en bit blåmuggost og en rødvinskokt fiken på toppen.
Rødvinskokte fiken
50 g fiken (eller svisker)
2,5 dl rødvin
2,5 dl vann
1 dl sukker
3 nellikspiker
Ha alt i en kjele.
Kok opp la trekke til fikenene er myke, omtrent 30–40 minutt.
Avkjøl fikenene i laken.