I tillegg til en skikkelig god frokost på senga, fortjener far også en skikkelig smakfull middag. Hva passer vel bedre å lage enn en gryte som skal kose seg lenge, gjerne mens man tar en luftetur for å skjerpe appetitten.
For fire personer
1200 g høyrygg av okse, uten bein, delt i terninger à 3 x 3 cm. Man kan også bruke kjøtt av lam/vilt om man ønsker. Det er viktig at det er litt fett, og at kjøttstykket er seigt og derfor trenger å kose seg lenge med gode krydder for at det skal gi en skikkelig god smak.
2 ss hel pepper, gjerne en blanding om man har
1 stk. grønn chilipepper, kuttet i skiver
6–8 stk. sjalottløk, skrelt. Lurt å la de ligge litt i vann først, da løsner skallet bedre
1 ts karripulver
1 ss salt
2 bokser chilibønner
1 laurbærblad
2 nellikspiker
1 boks (0,5 l) mørkt øl, en stout eller lignende
Vann/kraft
200 g champignon
Smør og olje til steking
Ha smør og olje i en kjele/panne/gryte.
Brun kjøttet godt sammen med salt.
Ta ut kjøttet og legg det til sides, for så å steke løk, chili, og pepper til det blir lett karamellisert.
Tilsett kjøttet igjen, og bland godt sammen. Tilsett nellikspiker, laurbærblad, og karripul
Hell over ølet, og tilsett vann til det står godt over kjøttet.
Kok sakte opp, og skum av underveis.
La kjøttet trekke til det blir skikkelig mørt. Ca. 90–100 minutt.
Ta ut kjøtt, løk et cetera.
Kok inn krafta til det halve.
Tilsett chilibønner og stekt champignon (disse må du steke mens du venter på at kjøttet kokes).
Kok opp og smak til, tilsett så kjøtt, løk etc. igjen, gi et oppkok, og server med en god potetstappe.