Orkanger

I dag melder yr.no om flau vind hele dagen. Skyet og 2 grader i formiddag, 3 i ettermiddag, og lettskyet og 5 i kveld.

Lørdag meldes det om klarvær, 0 grader og flau vind natt og morgen, lettskyet og 2 kalde på formiddagen, skyet og 7 varme på ettermiddagen, og lett bris på kvelden.

Søndag meldes det om skyet, 4 grader og lett bris natt, morgen og formiddag, lettskyet og 5 på ettermiddagen, og skyet, 4 og flau vind på kvelden.

Løkken Verk, Rindal, Rennebu, Lensvik, Kyrksæterøra, Krokstadøra og Børsa

På Løkken meldes det om 1 til 3 grader kaldere i dag, 1 til 3 kaldere og svak vind til frisk bris lørdag, og skyet til sne, 1 til 2 kaldere og stiv til svak søndag.

I Rindal meldes det om 1 til 3 grader kaldere og vindstille til flau vind i dag, 3 kaldere til 1 varmere og flau til laber lørdag, og skyet til sne, 1 til 2 kaldere og flau til svak søndag.

I Rennebu meldes det om sne til lettskyet og 1 til 4 grader kaldere i dag, 3 til 5 kaldere og flau til frisk lørdag, og skyet til sne, 3 til 4 kaldere og liten til stille søndag.

I Lensvik meldes det om 1 grad varmere til 1 kaldere i dag, 2 varmere til 2 kaldere og flau til laber lørdag, og skyet og 1 kaldere til 1 varmere søndag.

På Kyrksæterøra meldes det om 2 grader varmere til 2 kaldere og flau til svak vind i dag, 3 varmere til 2 kaldere og lett til svak lørdag, og skyet og 1 kaldere til 1 varmere søndag.

På Krokstadøra meldes det om 1 grad varmere til 2 kaldere og flau til svak vind i dag, 2 varmere til 2 kaldere og svak til laber lørdag, og skyet, 1 til 2 kaldere og frisk til svak søndag.

Og i Børsa meldes det om 1 grad varmere og vindstille til flau vind i dag, 1 til 2 varmere og flau til laber lørdag, og skyet, 1 til 2 varmere og frisk til flau søndag.

Musikk

I dagens Vær-Sjur, skal det handle om den største playa i norsk historie, og nei, jeg snakker ikke om Terje Søviknes. Jeg snakker om mannen som satte 1450 på verdenskartet. Han som er den eneste norske rapperen som har solgt til gull i Statene. Jeg snakker selvfølgelig om Anders Kranmo Smedstad, bedre kjent som Oral Bee. Og som leder av Oral Bees fanklubb avd. Orkdal, er det jo ganske selvsagt at jeg skriver om ham. Jeg har jo vært fan siden «Penger».

«Theme from Heistadmoen» åpner ballet, og kom til da Big Beezy var i førstegangstjeneste på Heistadmoen leir. Sangens protagonist, er Menig 01 Smedstad, også kjent som Superfly Oral-B, og han slår repsektløst tilbake mot det undertrykkende befalet. Låta ble aldri offisielt utgitt, men lever sitt eget liv på internett og militærleirer rundt om. Temaet i låten er, for å sitere Bee himself; «evigaktuelt for unge pimper i førstegangstjeneste». Låta var for øvrig en av de avgjørende faktorene for at en ung pimp fra Nesodden fikk platekontrakt. «Jeg inntar hvil og hvil med min gangsta-stil / uniformen jeg zagger, i skokremen jeg tagger / mitt navn som til vanlig er O-R-A-L-B / Her er det 0-1 S-M-E-D-S-T-A-D»

«Penger» er også en av hans eldre låter, og noen av lydene på versjonen fra førsteplata, «Sånn vi putter det ned» (eller var det på Spydeberg-versjonen, mon tro?), fra 2001, kommer fra beats han laget på en gammel Mac fra 80-tallet, som han fikk av onkelen sin, den velkjente produsenten Jan Kranmo. Han følte ikke at det var en umiddelbar hit da han skrev den, men edel records’ A&R, Cato Kjøita, var sikker på at det ville bli en skikkelig hitsingel. Og den ble jo sånn halvveis det. Den solgte 4000 kopier, men kom aldri inn på Topp 20. Derimot sikret den Anders Analog en opptreden på TV2s sommeravslutning, med celebre gjester som Oddvar Stenstrøm, Øyvind Mund, og Jan Øyvind Helgesen. Han var også support for A1. Da de gjorde et Topp 20-show på Torget i Trondhjem, hadde de med flasker med Freixenet på scenen og sprutet innholdet på de første radene. Fjortis-trønderne ropte ut «SPRUT SJAMPIS PÅ MÆÆÆ!», og jeg kan lett både se og høre det for meg.

«Nikotin» er en låt fra det uutgitte (så vidt jeg vet?) albumet «Ustoppelig» fra 2002. Det skulle absolutt ha kommet ut, men edel records var for ambisiøse, og det hele gikk ad undas, mens Anders Anaconda satt igjen med en fet studioregning. I denne låten, rapper Mackarone om hvor avhengighetsskapende han er for fans og playa hataz på nett. Særlig om én fan som er mer hekta på ham enn hva Stan er på Eminem. «For Oral Bee er som nikotin / Jenter vil ha kjærlighet, som kristne vil ha altervin / Putt opp en glock med et fullt magasin, og si / Pus, pus»

«Image of a Pimp (feat. Lucky Luciano)» er en låt av den amerikanske gangsta-rapperen Baby Beesh (i disse dager kjent som Baby Bash), en mann som har nytt godt av samarbeidet med Oral og Big Ice. Låta inneholder refrenget og et av Det lyriske ikonets norske vers, fra «han som dissa mister Røkke»s «Mitt Image som Pimp». Sangen finner man flere steder, blant annet på Beeshs «Tha Smokin’ Nephew» fra 2003 (som var det albumet som sørga for gull), og Bee og Ices samleplate, «Big Ice & Oral Bee presents; Da Playboy Foundation Compilation». Også den fra 2003. Sangen kan enkelt og greit tolkes til å handle om en pimps image, og hvordan det er å forholde seg til det 24/7, selv når man kanskje vil være litt vanlig kneippbrød-rapper.

«Jeg er en astronaut» er sang fra det uutgitte (jeg tror jeg kjøpte det på en CD-R uten cover av Tony Wunderbaum for femti spenn i sin tid) (og sannsynligvis mindre offisielle) albumet «Tha Bootlegs & Bee-Sides -unreleased gangstashit», også dette fra 2003. Sangen kan vel i og for seg kalles et cover av sangen «Jeg er en astronaut» av Anne-Mette Torp, fra 1973, som igjen er et cover av den britiske sangen «I Am an Astronaut» av Marty Wilde og Richard SHelley, som opprinnelig ble innspilt på plate i 1972 av Martys dengang 11 år gamle sønn, Ricki Wilde. Oral Bees versjon handler om en liten jente som ruser seg daglig på alskens dilldall, og blir så høy at hun tror hun er en astronaut.

«Jumanji» er en av hans «nyere» låter, denne hele veien fra i fjor, og i dag tenkte jeg å ta for meg remixen med Shitrich, Klish, Handerre Linni (nei, jeg orker ikke gå gjennom alle de forskjellige måtene å stave navnet hans på, igjen, det holdt med «Makka»-omtalen), Mr. Pimp-Lotion, PederPederMayne, og AreaFY. Og what do you know, den har en fresh sound, Linni klarer faktisk å levere varene (det hører jeg ikke ofte, sist var også sammen med Shitrich), Shitrich leverer selvfølgelig alltid varene, og det hele passer seg ganske så utmerket. I følge den orale er «Jumanji» den hardeste låta norsk raps Godzilla har laget. Om det er den hardeste, vet jeg ikke, men den er der oppe med «Når Beezy kommer» i alle fall. Sangen er selvfølgelig basert på filmen med samme navn, om brettspillet som blir levende. I sangen er det playerne som får rap-spillet levende, og Beezy gjør det altså «så jumanji», for å sitere Ang Sang Zoo-Bee selv. Sangen blir å finne på det kommende albumet «Putter det ned Forever», det fjerde i «Putter det ned»-serien, som ventes å komme våren 2015.

Mye av informasjonen fra denne teksten, kommer fra Oral Digitals eminente bok; «Livet til en norsk boss». Kjøp den (og les side 96 for en god latter)! Resten kommer fra huet mitt, som inneholder en merkverdig hukommelse som tidvis er fotografisk, og gjør at jeg kan huske de mange kallenavnene hans, samt tekstlinjer. Og hvor jeg var da jeg hørte «Penger» for aller første gang (på pappas gamle gutterom i Stavanger, foran den forferdelig trege PC-en med 56k modem, etter å ha brukt noen timer på å få MP3-en tilsendt over MSN av en kompis).

Spillelister

Wimp

Spotify

Dessverre var bare tre av låtene tilgjengelige på streamingtjenester, men jeg satser på at Spawn Dough & co en vakker dag vil gjøre hele katalogen tilgjengelig for streaming. Og kanskje Howard the Duck en dag klarer å få digitalisert tapen med «Mamma slo meg på tissen med stekespade», som - så vidt jeg vet - fortsatt er bannlyst hos NRK. Hører du, Håvard Sylte? Lett på liket!