Orkanger

I dag melder yr.no om flau vind hele dagen. Lettskyet og 13 grader i formiddag, 14 i ettermiddag, og skyet og 17 i kveld.

Tirsdag meldes det om regn, 13 grader og flau vind natt og morgen, 10 på formiddagen, skyet, 15 og svak på ettermiddagen, og 16 på kvelden.

Onsdag meldes det om skyet, 13 grader og flau vind natt og morgen, lettskyet og 10 på formiddagen, 16 og vindstille på ettermiddagen, og skyet, 16 og svak på kvelden.

Løkken Verk, Rindal, Rennebu, Lensvik, Kyrksæterøra, Krokstadøra og Børsa

På Løkken meldes det om 4 til 2 grader varmere og flau til svak vind i dag, 2 til 1 grader varmere og vindstille til svak vind tirsdag, og 2 grader varmere og flau til svak vind onsdag.

I Rindal meldes det om 6 til 4 grader varmere og flau til svak vind i dag, 1 til 2 grader varmere og vindstille til svak vind tirsdag, og 3 til 1 grader varmere onsdag.

I Rennebu meldes det om 1 til 2 grader varmere og svak vind i dag, 3 til 1 grader kaldere og vindstille til flau vind tirsdag, og 3 til 1 grader kaldere onsdag.

I Lensvik meldes det om 1 grad varmere og svak til flau vind i dag, 3 til 1 grader varmere tirsdag, og 2 grader varmere til 1 kaldere og lett bris til flau vind onsdag.

På Kyrksæterøra meldes det om 6 til 3 grader varmere i dag, 1 til 3 grader varmere tirsdag, og 3 grader varmere til 1 kaldere og flau til svak vind onsdag.

På Krokstadøra meldes det om 3 til 1 grader varmere i dag, 1 grad kaldere til 3 varmere tirsdag, og 2 grader varmere til 2 kaldere og flau til svak vind onsdag.

Og i Børsa meldes det om 2 grader varmere og vindstille til flau vind i dag, 1 grad varmere og vindstille til svak vind tirsdag, og 1 grad kaldere og flau til svak vind onsdag.

Musikk

I dagens Vær-Sjur skal det handle om en britisk duo bestående av Felix Burton og Simon Ratcliffe som spiller electronica. De startet opp i 1994, ble kjent via undergrunns-house-scenen, og er regulære transatlantiske listetoppere. I dag skal jeg ta for meg noen sanger av Basement Jaxx.

«Rendez-Vu» er åpningssporet på debutplata, «Remedy», fra 1999. Sangen var platas andre singel, og nådde fjerdeplass i Storbritannia, men førsteplass i USA. Andre steder den dukket opp, var Kinect-spillet «Dance Central» til Xbox 360. Musikkvideoen er satt til et latinamerikansk tettsted og forteller historien om to elskere, hvor jenta har en sjalu kjæreste (som tilfeldigvis er en mexicansk fribryter) som knuser elskerens hand (og som blir erstattet med stiften fra en platespiller). Begge mannfolka forteller om hendelsen til vennene sine, og møtes i byen for en siste konfrontasjon. Elskeren og kjæresten duellerer ved bruk av stein-saks-papir, og elskeren vinner og får sin kjære mens hele byen jubler. På slutten får vi vite at alt bare var en drøm. En hunds drøm.

«Red Alert» er også å finne på debutalbumet, og var albumets første singel. Også denne havnet på førsteplass i USA, men bare femte i Storbritannia. Sangen sampler Locksmiths «Far Beyond». Musikkvideoen eksisterer i to versjoner, en britisk og en amerikansk (USAsk?). Den amerikanske tar plass i en verden hvor musikk er forbudt og følger snut mens de drar rundt og arresterer musikere, lignende plottet i «Fahrenheit 451» – bare at der er det bøker, og ikke musikk. Videoen inneholder cameo av flere kjente artister som blir arrestert, blant annet Moby. I den britiske versjonen jobber duoen på en diner som blir truffet av en meteor som forvandler alle til robotlignende folk.

«Romeo» er førstesporet på andrealbumet, «Rooty», fra 2001, og også første singel fra nevnte plate. Sangen slo godt an hos musikkritikere og mange kalte den for en av de beste danselåtene (og da tenker vi ikke danseband, for å si det slik) noen sinne. Noen kritikere mente til og med at det var en av de beste låtene som var laget til da. I tillegg til kritikersuksessen, hadde den også en kommersiell suksess, noe som vil tilsi at folk flest også liker den, og det er jo faktisk enda bedre (vil jeg påstå) enn at kritikerne synes ting er bra. På vokal har de fått med seg den kontemporære R&B-sangerinnen Kele Le Roc, og sangen dukker også opp i sangspillet «SingStar» til Sony PlayStation. Musikkvideoen er satt til India og Bollywood, og Divya Dutta, en indisk skuespiller, dukker opp iført en sari. De danser i typisk Bollywood-stil og mye annet skjer. En ganske fin video i grunn. Sangen kan sies å handle om at folk ikke alltid er som man kanskje tror de er. I denne sangen trodde den kvinnelige jeg-personen at hennes Romeo for evig og alltid ville være det, men det viste seg ikke å stemme.

«Get Me Off» er også fra deres andre album, og er en herlig og tøff låt, en skikkelig «house banger», for å bruke et – sannsynligvis – allerede utdatert terminologisk begrep. Sangen var egentlig ment for Janet Jackson, etter at hun hadde samarbeidet med duoen på hennes syvende album, «All For You» (også fra 2001). Interessant nok brukte den canadiske electronica-artisten Peaches en remix av låta på sitt album «Fatherfucker» fra 2003. Sangen kan vel enkelt og greit sies å handle om seksuelt samkvem, noe også musikkvideoen reflekterer. «Come on baby, thrust me, trust me, get me off»

«Where’s Your Head At?» er siste sang fra «Rooty», og muligens den sangen jeg liker best. Til dels på grunn av den friske musikkvideoen, men mest på grunn av at det er en knakende bra sang. Sangen er brukt blant annet på slutten av «Tomb Raider»-filmen fra 2001, og videospillet «Disney’s Extreme Skate Adventure» fra 2003 for Microsoft Xbox, Sony PlayStation 2 og Nintendo GameCube og Game Boy Advance. Sangens hook er samplet fra Gary Numans «M.E.» fra hans album «The Pleasure Principle» fra 1979. Musikkvideoen er (som nevnt i en tidligere Vær-Sjur) produsert av Tractor, de samme som produserte Fatboy Slims «Ya Mama», og regissert av McG. Videoen starter med en mann som går inn i et lokale som ser ut som et laboratorium, for å møte en mann som påstår at han har de nyeste og heiteste innen popmusikk. Her finner han ut at alt ikke er som det skal være, og har nok å gjøre med å komme seg ut og vekk når han føler han har sett mer enn nok, og hele greia kan sies å være et stikk mot dansemusikk (dance music)-industrien hvor et band bestående av aper med menneskelige fjes er popmusikkens fremtid. Videoen ble for øvrig innspilt over tre dager inne i en dårekiste i Praha med ville og gale aper. Sangen kan for øvrig tolkes til å handle om livet, og det å la sinnets «vegger» rase sammen. «Don't let the walls cave in on you / We can live on, live on without you»

Spillelister

Wimp

Spotify