Orkanger

I dag melder yr.no om flau vind hele dagen. Lettskyet og 4 kuldegrader i formiddag, 2 i ettermiddag, og skyet i kveld.

Tirsdag meldes det om skyet, 1 kuldegrad og flau vind natt og morgen, 0 på formiddagen, lettskyet, sludd, 1 varmegrad og lett bris på ettermiddagen, og svak vind på kvelden.

Onsdag meldes det om lettskyet, 1 varmegrad og lett bris natt og morgen, skyet, 4 og laber på formiddagen, regn, 6 og frisk på ettermiddagen, og 7 på kvelden. Det er i alle fall lov å håpe, for dette høres ut som den beste værmeldingen på lenge.

Løkken Verk, Rindal, Rennebu, Lensvik, Kyrksæterøra, Krokstadøra og Børsa

På Løkken meldes det om 2 til 1 grader varmere i dag, 2 til 1 varmere og svak vind til laber bris tirsdag, og 1 varmere til 1 kaldere og laber bris til liten kuling onsdag.

I Rindal meldes det om 2 til 1 grader varmere i dag, skyet til regn, 1 varmere og vindstille til laber bris tirsdag, og 1 varmere til 1 kaldere og laber til frisk bris onsdag.

I Rennebu meldes det om 3 til 2 grader varmere og lett til laber bris i dag, sne til lettskyet, 1 til 3 kaldere og laber bris til flau vind tirsdag, og lettskyet til skyet, 1 til 6 kaldere og svak vind til laber bris onsdag.

I Lensvik meldes det om 2 til 4 grader varmere og flau til svak vind i dag, regn til lettskyet og 1 til 2 varmere tirsdag, og regn, 2 til 1 varmere og lett bris til liten kuling onsdag.

På Kyrksæterøra meldes det om 4 til 3 grader varmere og svak vind i dag, regn, 3 til 1 varmere og svak vind til lett bris tirsdag, og 1 til 3 varmere og laber til frisk bris onsdag (og mye regn på ettermiddagen, heldige jævler).

På Krokstadøra meldes det om 1 grad varmere og flau til svak vind i dag og 2 til 1 varmere tirsdag, og 3 varmere og lett bris til liten kuling onsdag.

Og i Børsa meldes det om 1 grad varmere og flau til svak vind i dag, 1 varmere og svak vind til laber bris tirsdag, og 2 til 1 varmere og lett bris til liten kuling onsdag.

Musikk

Da var vi kommet til første desember, og det betyr at Alternativ Julekalender er i gang igjen, noe som virkelig gleder meg. Bak årets første luke, gjemmer ålesunderen Tellef Raabe seg. Den dype stemmen hans har allerede markert seg ganske kraftig, både i Norge og utlandet, med sin mørke og artistiske pop. Bittelitt avant-garde, bittelitt engelsk 80-tall og en solid porsjon sjarm. Dagens sang heter «chUrch», og anbefales på det sterkeste. I sangen utforsker Raabe spenningen som oppstår mellom det religiøse og det sekulære på selveste julaften. Synes vi det er «koselig» å forbinde julen med de religiøse tradisjonene, selv om vi ikke ønsker å ta inn over oss de faktiske religiøse implikasjonene? Kan det å gå i kirken på Julaften sidestilles med å se «Tre nøtter til Askepott»? Jeg svarer ja, da jeg synes begge deler er like kjedelig, men jeg antar at de fleste ikke er som meg (av en eller annen merkelig grunn).

Men så til saken. I disse dager, når julen kryper nærmere med fanfarer, reklame og hva enn det skal være, er jeg selvfølgelig tilbake til å høre på Melanie Thorntons «Wonderful Dream (Holidays are Coming)» fra en tysk Coca-Cola-reklame fra 2001, som jeg har skrevet om så mange ganger før.

I dag tenkte jeg å skrive litt om en dansk popgruppe, eventuelt en nederlandsk eurodance-gruppe, men for øyeblikket er jeg mer interessert i Vince Guaraldis soundtrack til «A Charlie Brown Christmas» fra 1965. Herlig jazz som virkelig frembringer en god julestemning i meg. Særlig «Linus & Lucy», men også «Christmas Time is Here», og mer klassiske julesanger som «O Tannenbaum», «The Christmas Song», og «Greensleeves» (nå kan det diskuteres vidt og bredt hvorvidt dette er en julesang, men den regnes av mange som en sang som man gjerne hører på i høytiden i slutten av desember, så det får gå). Og når «Für Elise» kommer på, går tankene mine automatisk til Schroeder som sitter der ved lekepianoet sitt, mens Lucy henger oppå ham og maser om ekteskap og barn.

Ellers har KORK gitt ut et julealbum i år med tilsynelatende spennende gjesteartister («Jul med Kringkastingsorkesteret»), men det var ikke like bra som jeg håpte det skulle være. De eneste sangene jeg likte, var «White Christmas» og «The Christmas Song» med Silya Nymoen og Terje Boye Hansen. Stemmen til Silya passer utmerket til slike klassiske sanger, og KORK spiller generelt bra – som vanlig.

Til slutt, for et godt soundtrack til desember om du føler for å høre på julemusikk måneden gjennom, kan jeg trygt anbefale Ella Fitzgeralds «Ella Wishes You a Swinging Christmas» fra 1960. Det svinger og det er julesanger, og Ella har en herlig og behagelig stemme som gjør seg godt sammen med de andre instrumentene. Jeg er særlig glad i «Have Yourself a Merry Little Christmas», men kan også trekke frem «Sleigh Ride», og «The Christmas Song» (Hmm, kanskje grunnen til at jeg liker Silya så mye er at stemmen hennes på de to overnevnte julesangene minner meg om Ella?).

Spillelister

Wimp

Spotify