Orkanger

I dag melder yr.no om skyet, 4 kuldegrader og svak vind i formiddag, 3 og flau i ettermiddag, og sne, 2 og svak i kveld.

Lørdag melder yr.no sludd, 0 grader og svak vind natt og morgen, skyet og 1 på formiddagen, sne og lett bris på ettermiddagen, og lettskyet, 0 og svak på kvelden.

Søndag melder yr.no om sne, 0 grader og lett bris natt og morgen, lettskyet på formiddagen, 1 kuldegrad på ettermiddagen, og 3 og svak på kvelden.

Løkken Verk, Rindal, Rennebu, Lensvik, Kyrksæterøra, Krokstadøra og Børsa

På Løkken meldes det om 4 til 2 grader varmere og svak vind til lett bris i dag, sne til skyet, 1 varmere og svak til laber lørdag, og lettskyet, 1 varmere og laber til lett søndag.

I Rindal meldes det om lettskyet til sne og flau vind til vindstille i dag, regn til sludd, 2 til 1 kaldere og flau til lett lørdag, og 1 varmere til 3 kaldere og lett til flau søndag.

I Rennebu meldes det om lettskyet til sne, 3 grader varmere og laber bris til svak vind i dag, skyet til sne, 1 varmere til 2 kaldere og svak til flau lørdag, og lettskyet, 5 til 3 kaldere og svak til flau søndag.

I Lensvik meldes det om lettskyet til skyet og 2 til 1 grader varmere i dag, regn til lettskyet, 1 til 3 varmere og svak til laber lørdag, og sludd til lettskyet, 1 til 4 varmere og laber til flau søndag.

På Kyrksæterøra meldes det om lettskyet til regn, 3 til 2 grader varmere og svak vind til lett bris i dag, regn til lettskyet, 1 til 3 varmere og lett til laber lørdag, og sludd til klarvær, 1 til 2 varmere og lett til laber søndag.

På Krokstadøra meldes det om lettskyet til skyet, 1 grad varmere og svak vind i dag, regn til lettskyet, 1 til 3 varmere og svak til laber lørdag, og 2 til 1 varmere og laber til svak søndag.

Og i Børsa meldes det om skyet til sludd, 5 til 3 varmere og lett bris til svak vind i dag, regn til lettskyet, 1 til 2 varmere og flau til lett lørdag, og 1 til 2 varmere søndag.

Musikk

I dagens Vær-Sjur skal det handle om et amerikansk indie rock-band startet i 2000, og som består av vokalist og pianist Karen O, gitarist og keyboardist Nick Zinner, og trommeslager Brian Chase. Når de spiller konserter, er gitarist David Pajo med, som erstattet Imaad Wasif som hadde samme rolle frem til 2009. Jeg har omtalt en sang og ett album av bandet før, i dag skal jeg ta for meg Yeah Yeah Yeahs.

«Rich» er fra debutplata deres, «Fever to Tell», fra 2003, og åpner faktisk ballet, både her og på skiva. Den var rettet mot kritikerne, som mente at de var «for retro». Da skiva ble sluppet, sa Karen O til NME, at pressen fortsatt stemplet dem som et garasjeband, og at de ville åpne albumet med et spor som absolutt ikke kunne bli tatt for å være et garasje-spor. Sangen kan tolkes på flere måter, både til å handle om det kyniske med å være rik, og til å handle om sex, men uansett hva den handler om, er det en knakende god låt.

«Pin» er også fra debutskiva, og er den sangen som introduserte meg til bandet, via musikkvideoen (laget av Tunde Adebimpe) jeg så på VH-1 (samtidig som jeg gjenoppdaga Roxette (Opportunity Nox) og Pearl Jam (Do the Evolution). Fenga meg fra første stund, introen som bare suger deg rett inn, særlig med Karens smått spesielle stemme. Sangen er kort, bare to minutter, men er likevel den jeg liker best. Sangen kan tolkes til å handle om sex, og et forhold. Han har kanskje funnet en annen kvinne, og forholdet er slitt tynt, så hun lar ham stikke den inn, fordi hun så gjerne vil holde på ham.

«Zero» er fra tredjealbumet, «It’s Blitz!» fra 2009, og er mer synthpop enn indie rock, men det får så være. Fengende, liten sak er den i alle fall. Kanskje på grunn av at synthspillinga til Zinner er like herlig som gitarspillinga hans, eller kanskje er det på grunn av trompeten til Eric Biondo og saksofonen til Stuart Bogie (begge fra Antibalas Afrobeat Orchestra). Sangen kan tolkes til å være for de som ikke er øverst på den sosiale rangstigen, og føler at de må klatre oppover for å være «in». Skjønt, den kan også handle om hvordan bandet – og kanskje spesielt Karen – føler seg i alt oppstyret, berømtheten og hele sulamitten rundt bandet.

«Soft Shock» er også fra tredjealbumet, og fortsetter med synthpop. Den kan tolkes til å handle om den første ekte kjærligheten, og det første bruddet, og smerten og følelsene som kommer med det. Kanskje blir de sammen igjen, og hun går rundt og frykter at han skal forlate henne igjen, og klarer ikke helt å nyte det like fullt som da de først ble sammen.

«Skeletons» er tredje sang jeg tar for meg fra «It’s Blitz!», og igjen er det synth og Karens herlige stemme som drar meg inn. Også denne kan tolkes til å handle om et forhold, og da gjerne slutten på det. Linja «Fall asleep / Spin the sky» kan tolkes til at hun er mye på farten og reiser rundt, og at forholdet slites av at de ikke ser hverandre så ofte som de kanskje helst skulle, og avstanden og reisingen har fått kjærligheten til å miste sin idealistiske glød. Selv når de er sammen, føler hun seg hul og tom, som et skjelett, fordi hun alltid er borte fra kjæresten. Kaldheten av å være alene, konsumerte henne mer enn varmen fra å elske og å være elsket, og kjæresten forlot henne til slutt, fordi han ikke klarte å se hvordan hun ble forandret til et tomt skjelett. Nuvel, det er en tolkning i alle fall.

«Dull Life» er siste sang jeg tar for meg fra tredjeskiva, og føles mørkere enn de andre sangene. Den åpner stille og mørkt, før energien tar overhand og sparker ballet i gang. Den er den hardeste sangen på skiva, og er mer indie rock med grunge-gitar enn synthpop og dancepunk, selv om det er klare innslag av synth også her. Gitaren i seg selv er ganske herlig, både når den åpner sangen, og den såre klimpringa mot slutten (er vel gjerne det de på fagspråket kaller «bridge»?) Karen har selv sagt at hun ikke vet hva sangen handler om, men at den skrev seg selv veldig lett og fort. Sangen kan handle om det å føle seg fanget, et dølt, kaldt og generelt traurig, rutinepreget liv, hvor «fengsel» brukes som en metafor for det.

«Isis» er fra EP-en «Is Is» fra 2007, og siden den kom før tredjeskiva, er det fortsatt rock det er snakk om. Zinner trakterer gitaren slik den skal trakteres for rock av denne typen, og Karens stemme passer perfekt til den. Ut fra sangens tittel og «All my loves are / Hidden in pieces», kan sangen tolkes til å handle om den egyptiske guden Osiris, som ble kuttet opp i biter av sin bror Set og gjemt på forskjellige steder i Egypt, og det hele ble bevitnet av Osiris’ kone, Isis, som så reiste rundt for å finne alle bitene (hun fant alle unntatt én). Men selv om det hadde vært kult, kan den like gjerne handle om at hun synger om sine ekskjærester, og hvordan hun skal hevne seg på dem.

«Heads Will Roll (A-Trak Remix)» er en remix av en sang fra tredjealbumet, og er å finne på en egen singel, og i spillet «DJ Hero 2» og filmen «Project X». Selv om originalen er bra, er denne remixen milevis bedre. Synthen, bassen og det hele er gjort knallbra, og den sjeldne gangen jeg hører denne på et utested, er det bare å sette fra seg drinken og hive seg ut på dansegulvet, med mine klønete unnskyldninger for «moves». Karen sa i et intervju med NME at om de nå på død og liv skulle lage en dance-låt, så skulle den handle om hoder som ruller på gulvet og mord og slakt, og det vil jeg si de har klart ganske bra. Noe også musikkvideoen beviser, der den harselerer lett med «horror»-sjangeren. Sangen kan også ha referanser til «Alice in Wonderland» og «Through the Looking-Glass» av Lewis Carroll, da med linjer som «Looking glass, take the past» og «Off off off with your head / Dance dance dance 'til you're dead / Heads will roll / Heads will roll / Heads will roll / On the floor».

Spillelister

Wimp

Spotify