Blomkål får vi året rundt, men allikevel befinner vi oss nå i en slags mellomsesong for blomkål. Nå er det i all hovedsak import. De er ikke nødvendigvis like smakfulle og knasende som de norske blomkålene som kommer om noen ukers tid, derimot er de litt dvaske.
Da gjelder det å tilberede blomkålen på best mulig måte og her finnes det mange gode måter. I dag har jeg valgt å bake den i ovnen, men man kan like gjerne tilberede den på grillen – om grillværet skulle komme.
For fire personer
1 blomkål delt i 8, del gjennom stammen slik at det blir åtte «trekanter» som henger sammen
Salt og pepper
3–4 ss god olivenolje
3–4 ss revet parmigiano-reggiano
Legg blomkålen på et brett.
Smak til med salt og pepper og drypp over olivenolje.
La det «marinere» i 5–10 minutt før det stekes på varmluft, 220 °C i ca. 7–8 minutt til det blir litt brent i tuppene. Eller grill blomkålen på høy varme, kjapt på begge sider.
Dryss over parmigiano-reggiano og la den smelte.
Salsa (denne egner seg også meget godt som tilbehør til kjøtt og fisk)
1 middels stor gulrot, skrelt og kuttet i så små terninger du bare får til, 2–3 mm * 2–3 mm
1 rødløk, finkuttet
1 fedd hvitløk, finkuttet
2 ss fersk dill, finkuttet
2 ts syltet kapers
Saft av 1 sitron
4–5 ss god olivenolje
Bland sammen og la det trekke i 20–25 minutt.
Serveres sammen med blomkålen.