Blomkål får vi året rundt, men allikevel befinner vi oss nå i en slags mellomsesong for blomkål. Nå er det i all hovedsak import. De er ikke nødvendigvis like smakfulle og knasende som de norske blomkålene som kommer om noen ukers tid, derimot er de litt dvaske.

Da gjelder det å tilberede blomkålen på best mulig måte og her finnes det mange gode måter. I dag har jeg valgt å bake den i ovnen, men man kan like gjerne tilberede den på grillen – om grillværet skulle komme.

For fire personer

1 blomkål delt i 8, del gjennom stammen slik at det blir åtte «trekanter» som henger sammen

Salt og pepper

3–4 ss god olivenolje

3–4 ss revet parmigiano-reggiano

  • Legg blomkålen på et brett.

  • Smak til med salt og pepper og drypp over olivenolje.

  • La det «marinere» i 5–10 minutt før det stekes på varmluft, 220 °C i ca. 7–8 minutt til det blir litt brent i tuppene. Eller grill blomkålen på høy varme, kjapt på begge sider.

  • Dryss over parmigiano-reggiano og la den smelte.

Salsa (denne egner seg også meget godt som tilbehør til kjøtt og fisk)

1 middels stor gulrot, skrelt og kuttet i så små terninger du bare får til, 2–3 mm * 2–3 mm

1 rødløk, finkuttet

1 fedd hvitløk, finkuttet

2 ss fersk dill, finkuttet

2 ts syltet kapers

Saft av 1 sitron

4–5 ss god olivenolje

  • Bland sammen og la det trekke i 20–25 minutt.

  • Serveres sammen med blomkålen.