Januar er en perfekt måned for å bruke opp litt rester og foreta en frysertømming. Av den grunn, har jeg i dag valgt en pytt i panne. Mange tenker nok da på kjøtt, pølserester stekt i panne med poteter og løk toppet med speilegg, men det kan være så mye mer enn det.

Pytt i panne er egentlig i hovedsak rester som brunes i en stekepanne. Så det vil si at dagens rett er like mye til inspirasjon som en oppskrift. Grunnelementene er at man har en sammensetning av smaker som oppfyller munnhulens krav til smaksopplevelse. Smak, fett, proteiner, og tekstur.

I dag lager jeg pytt i panne med hjemmelagde kyllingkjøttboller, rosenkål, løk og poteter.

Hjemmelagde kyllingboller

1 pk. kyllingkjøttdeig

1 ts salt

4 ss brødkrumme

4 ss melk

1 egg

Litt tørket oregano

Olje/smør til steking

  • Bland alt til en homogen masse. For å få til dette må alle ingrediensene være kalde, minimum under 10 °C.

  • Form deigen med teskje, slik at det blir en teskje-størrelse, og stek de på middels varme i olje eller smør.

Fyll

10–12 rosenkål, delt i to

1 rødløk, delt i båter

2 soltørkede tomater, delt i små terninger

4 cherrytomater

Andre ingredienser du har for hånden

  • Tilsett blandingen mot slutten av steketiden av kyllingbollene slik at de får en gyllen og fin stekeskorpe.

Ovnsstekte poteter

4 middels store poteter (jeg hadde 4 stk. som var kokt fra før)

Grov sennep

Smør

  • Skjær små spor i disse, og smør potetene med grov sennep og en klatt smør på toppen.

  • Stek på 200 °C i ca. 10 minutt til de er gjennomvarme og gratinerte på toppen.

  • Hvis du har rå poteter, kan de stekes på samme vis, men med lavere temperatur og lengre tid, ellers blir de brent.

  • Legg potetene i panna, og servér rett fra panna.