Rabarbraen skyter opp av jorda i mange hager for tiden. Den syrlige, smakfulle grønnsaken har mange bruksområder – mange både sylter, safter, og koker den til grøt. I dagens matspalte har jeg valgt å lage en dessert som man fint kan tilberede på grillen, over bålet, eller i stekeovnen, nemlig bakt brie.

Brie er en mild og kremet ost som etter min mening når nye høyder ved at man varmebehandler den. Jeg har valgt å lage en smakfull rabarbragrøt med eplemost og akevitt som jeg bruker til ovnsbakt brie.

Rabarbragrøt

4 middels store rabarbrastrenger, delt i 1 cm store terninger

1 dl brunt sukker

2 dl god, syrlig eplemost, ferskpresset

1 cm tykk skive med ingefær, fersk

1 ss gressløk, finhakket

Ca. 2 cl akevitt

  • Kok opp sukker, eplemost og ingefær.

  • Tilsett rabarbra og akevitt og la den trekke i ca. 10 minutt til den er mør.

  • Ta ut rabarbraen og reduser vesken til halvparten er igjen.

Bakt brie

1 brie

1 ss smeltet meierismør

Varmekilde (bål, grill, stekeovn)

  • Pensle brien med smøret. Dette for at den ikke skal sette seg fast på stekerista, samt at det gir en fin karamellisert smør-smak.

  • Legg osten på en rist og la den ligge 1–2 minutt på hver side til det drypper ost av den. Vær forsiktig når du snur på den så den ikke punkterer. Da renner ostemassen ut.

Legg rabarbrakompott over brien, strø nykutter gressløk over, og tilsett eplesidersirup.

Øystein Kvåle