Iskald opplevelse

Nyheter

Med foredrag om nedsmelting av Grønlandsisen og Ice-music med Terje Isungset høres dette ut som en kjølig aften på Orkdal Kulturscene. Temaet fenget i hvert fall et 80-talls frammøtte torsdag kveld. Idéen med å kombinere et foredrag og konsert fungerte meget godt. Ingen har kunnet unngå å få med seg problematikken om nedsmelting av isen i arktiske strøk og på Grønland og betydningen det kan få for den globale utviklingen.

God formidling

Professor og forsker ved Institutt for geovitenskap ved Universitetet i Bergen, Kerim Hestnes Nisancioglu formidlet på en forbilledlig måte utviklingen på Grønland. På 20 minutter, godt hjulpet av visuelle hjelpemidler maktet han å gi publikum en god innføring i tematikken og virkningene av den globale oppvarmingen.

Isklart lydbilde

Etter en kort pause var sceneområdet forvandlet til et landskap preget av is-installasjoner som skulle vise seg å være perkusjonsinstrumenter som Terje Isungset skulle boltre seg på. Sammen med vokalist Maria Skranes skapte han et lydbilde vi knapt har hørt før. Skranes med sin sarte vakre stemme og Isungsets ulike rytmiske krumspring på is-installasjonen ga publikum en fornemmelse av å være inne i en isbre.

Spektakulært

Enda mer trolsk ble stemningen da perkusjonisten tok fram blåseinstrumenter av is. Vi fikk stifte bekjentskap med både isofon, is-horn og is-bukkehorn. Anastasia Isachsens videoproduksjon sammen med et flott lyddesign gjorde dette til en spektakulær opplevelse. En stor takk til kulturleder Arne Fagerholt som både utfordrer og beriker oss med sine modige valg av artister og oppsetninger.