– Jeg blir fryktelig sint og lei meg

Nyheter

Det sier Rita Opøien, som er mor til to barn ved montessoriskolen på Løkken. Hun har også skolen som arbeidsplass.

«Noe av det verste jeg vet»

Tidlig søndag formiddag fikk Ritas datter Tonje en snap fra ei venninne, som hadde passert skolen og dermed hadde sett de nynazistiske slagordene som var tagget på veggen.

Da var klokka kvart over ni.

– Vi kjørte til skolen med én gang. Det som møtte oss, var hakekors og nazistiske slagord som Norge for nordmenn. Jeg ble fryktelig sint og lei meg. Hakekorset er noe av det verste jeg vet. Og da jeg så «Norge for nordmenn», fikk jeg vondt inni meg, sier Rita Opøien.

– Hvorfor skjer dette på montessoriskolen?

– Jeg har ingen anelse.

Malte over

Det har heller ikke Morten Haugen, som er styreleder ved skolen.

– Nei, det skjønner jeg ikke, sier han.

– Tror du det kan være lokale personer som står bak?

– Det har jeg vanskelig for å tro, og jeg vil heller ikke spekulere i det, sier Haugen som berømmer foreldregruppa som kom sammen på kort varsel og malte over slagordene. Det tok knapt en halvtime fra de var i gang søndag formiddag, til det nynazistiske budskapet var historie.

– Det var viktig for oss å få bort dette før ungene kommer på skolen, og jeg vil berømme dugnadsinnsatsen. Folket har stor omsorg for skolen sin.

– Ikke de mest intelligente

Hans Victor Wexelsen var en av de mange foreldrene som stilte med malerkost søndag formiddag.

– Det er ubehagelig at noe slikt skjer, sier Wexelsen som ikke tror at det er de skarpeste knivene i skuffen som står bak:

– Jeg kan ikke skjønne at dette er oppegående folk. Det er nok ikke de mest intelligente. De greier ikke engang å skrive Nordfront riktig, sier han og viser til at det på ett sted er skrevet «Nordfont».

Ironi

Står man på parkeringsplassen på oversiden av jernbanesporene i Løkken sentrum, kan man både se skolen og lokomotivgarasjene.

Det er en skjebnens ironi at noen mennesker en lørdagskveld i 2015 kan ramponere en skole med nazisymboler, bare et lite steinkast fra stedet der Kompani Linge-medlemmet Torfinn Bjørnaas for 72 år siden risikerte livet i en av de viktigste og mest dramatiske sabotasjeaksjonene i Norge under andre verdenskrig. I kampen mot nazismen.