Oste-ekspert Jan Petter Aursnes spår ysteriet en strålende framtid. På osteperler.no, rangerer han to av Grindal Ysteri sine oster på ti på topp. Om blåmuggosten råblå sier han følgende: «Sammen med Kraftkar er de vel to av de mest avanserte blåmuggostene vi har her til lands».

Best i landet

Oste-eksperten omtaler Grindal ysteri som et ungt ysteri med høykvalitetsost som kommer til å gjøre mye mer av seg etterhvert som de blir mer etablert.

Men det er ikke bare ysteriets blåmuggost som får ros. Han sier følgende om ysteriets ost som heter myrull: «En helt ny, fersk geitost av chèvretype. Akkurat nå er det den beste norske chèvre på markedet».

Større marked

– Dette er kjempeartig ettersom vi nettopp har begynt og levere ost i Oslo. Det er spennende hvordan ostene våre blir mottatt på Østlandet, ettersom det er et mye større marked enn Trøndelag, sier Turid Nordbø ved Grindal ysteri.

Hun synes det er spesielt artig at en dyktig oste-elsker som Jan Peter Aursnes framhever ostene til ysteriet.

– Han er veldig flink og lidenskapelig opptatt av fransk ost. Ostene våre ligner jo litt på franske oster, sier hun.

Fersk i bransjen

Grindal ysteri startet produksjon av ost sommeren 2014. Ysteriet som ligger på gården Jelan i Grindal, blir drevet av søstrene Turid og Ragnhild Nordbø med god hjelp av samboerne Tormod og Steinar og foreldrene Anders og Mette Nordbø.

Ysteriet leverer ost blant annet til Spisskammerset ved Oti-senteret, Mathallen i Trondheim og Oppdal, Kjøkkenveien Delikatesse på Solsiden, Å samvirkelag, Nerskogen Landhandel og Bakerikafeen på Berkåk.

Bondens marked

I disse dager produseres det ost for Bondens Marked på Torget i Trondheim i desember og på julemesse på Fagerhaug i helga.

– Ostene våre er ikke standardoster som det finnes tilsvarende av i butikkhyllene. Folk må bli kjent med dem. Derfor blir vi ekstra glade når folk liker ostene våre, sier Turid Nordbø.

I år har de produsert to tonn med ost.

Osteperler

Osteblogger Jan Peter Aursnes som driver nettsiden osteperler.no, har altså lagt sin elsk på Grindal ysteri. Blant de ti norske favorittostene er det ikke en eneste brunost.

– Det er et biprodukt som kokes inn til en fast masse, uttaler han.

Ostebloggerens topp ti er Munkeby (Norges beste ost, silkemyk melkesmak), Fjelldronning, Edel Frue, Kvit Kjerringøy, Kraftkar, Edel Blå, Råblå (fra Grindal ysteri), Ekstra lagret Grotteost, Holtefjel XO og Myrull (også fra Grindal).