Geit har vært på rømmen siden 2004

Nylig ble denne sky villgeita i Agdenes fanget på film. Video: Camilla Nilsen

Siden sommeren 2003 har geita i Grønningen i Agdenes livnært seg på egenhånd oppe i en fjellskrent. Den er sky og vil ikke ha noe særlig med folk å gjøre. MMS-foto: Privat 

Nyheter

Denne geita stakk av fra gården i Grønningen i Agdenes sommeren 2004. Siden har den levd alene i fjellet.

Det var Tor Grønningen som hentet mor og datter geit i hestehenger i Mølnbukt. Bakgrunn: Han tenkte det ville være trivelig for barna å ha geiter på gården. Men dattera hadde tydeligvis en helt annen plan.

– Jeg kjørte inn i innhengninga og åpnet lemmen på hestehengeren. Da hoppet dattera over gjerdet og løp til skogs, forteller han til ST.

Siden har han aldri forsøkt å fange villgeita Grønningen, som den nå kalles.

– Nei, jeg har ikke brydd meg om det. Den er vill, så den får bare holde på, humrer Grønningen.

Lørdag kveld klarte Camilla Nilsen å fange villgeita på film.

- Jeg kjørte tilfeldigvis forbi. Den beitet langs hovedveien i Grønningen. Jeg har ikke observert den tidligere, men mine foreldre så den i samme område tidligere i år, forteller hun.

- I og med at jeg kjørte bil, var hun ikke spesielt opptatt av meg. Hun så en liten stund på meg og gikk videre langs gjerdet etter hvert. Hun virket ganske svak egentlig, legger Nilsen til.

Tor Grønningen sier at han også ser henne av og til, ofte flere ganger i uka når den først kommer ned fra fjellet.

– Er den sky geita hissig og mannevond?

– Nei, det sies at den er tammere nå enn da den stakk av. Blant annet skal nærmeste nabo til fjellet der hun kommer ned, ha matet henne fra hånda, svarer han.

– Hva lever den av i naturen?

– Kvister, mose, lyng, lauv og alt den finner. Og den må være ved ganske god helse, for i fangenskap ville den vært ansett som veldig gammel nå, forklarer han.

Geitemora var den rake motsetninga av sitt eget avkom. Hun fulgte ungene til skolebussen om morgenen, og ville helst vært med i bussen også.