Hun er årets kokarkjerring

Nyheter

Onsdag morgen blir Olaug Auset (79) fra Kyrksæterøra gjort stas på av blant andre fiskeriminister Per Sandberg på direktesending i TV2.

– Fra gammelt av var det en selvfølge at mødre lærte opp sine døtre gjennom å koke mat sammen, sier eier og daglig leder av Lian restaurant i Trondheim, Inge Johnsen. På den måten overlevde mattradisjoner på en helt naturlig måte. I dag er døtrene – og sønnene – stort sett travelt opptatt med noe annet, og vi har et brudd i opplæringskjeden.

Matkunnskapen som finnes hos den eldre generasjonen kvinner er i ferd med å gå tapt. Det er en av grunnene til at Johnsen og restauranten henter inn kokarkjerringer.

– Vi vil lære av dem. Og så er den en ting til. Vi vil på vegne av oss alle si takk for maten, smiler Inge Johnsen.

Et liv med matlaging

Siden 2008 har de delt ut hedersbetegnelsen «årets kokarkjerring». Kokarkjerringene er en midt-norsk spesialitet og stolthet. Det er damer som har laget mat på forsamlingshus, fiskerheimer, bedehus, skoler og store gårdsbruk. De sitter på verdifull kunnskap om mat. I år går tittelen til Olaug Auset fra Hemne.

Olaug og mannen tok inn losjerende anleggsarbeidere under utbyggingen av krafttunell til Holla smelteverk på starten av 60-tallet. Etter noen år bygde de ut huset til pensjonat, og siden hotell. Olaug har alltid sørget for mat til gjestene, og har dessuten reist rundt i kommunen og distriktet ellers, for å lage mat i begravelser og andre arrangementer.

TV-sending og
ministerbesøk

Olaug Auset er invitert på den såkalte Lian-dagen i dag for å motta diplom. Det blir både ministerbesøk og TV2-sending direkte på God Morgen Norge.

– Alle våre gjester vil denne dagen få servert Olaugs signaturretter blomkålsuppe, tomatsild og leverpostei – laget av kokketeamet på Lian, etter hennes oppskrifter og anvisninger, forteller Johnsen.