Johan Stølan er død

Den tidligere Hemne-ordføreren ble 77 år gammel.

Johan Stølan – 1939-2016. 

Nyheter

HEMNE: Johan Stølan gikk bort natt til mandag. Han ble 77 år gammel.

Stølan var ordfører i Hemne i til sammen 18 år og varaordfører i to år. Han representerte Arbeiderpartiet, og ble i 2006 hedret som Æresmedlem i partiet etter vedtak i sentralstyret og landsstyret. Året før mottok han Kongens Fortjenstmedalje i gull, en utmerkelse som henger svært høyt.

100 arbeidsplasser

Johan Stølans CV både som politiker og når det gjelder øvrige verv, er lang. Han fikk til sammen 32 år i kommunestyret og 28 år i formannskapet. Han har vært vara på Stortinget, og han har hatt sentrale verv i både Trønderenergi og KS.

Etableringen av Statoils metanolfabrikk på Tjeldbergodden er nok det aller største han fikk være med på som ordfører, med kollegene Knut Baardset i Aure og Egil Hestnes på Hitra som sentrale medspillere. De bidro med sine samarbeidstanker over både kommune- og fylkesgrensene til at det ble skapt over 100 lokale arbeidsplasser.

Samferdsel og næringsliv

Han var også pådriveren for å bygge «Ordførerbuen», nyveien langs Mistfjorden til Kjørsvikbugen, og han var sentral blant annet i etableringen av Aqua Gen på Kyrksæterøra.

«Samferdsel og næringsliv er det jeg har sett på som noe av det viktigste i tida som ordfører», uttalte Stølan til ST i et intervju i fjor høst.

Stølan var også mangeårig lærer ved Sodin skole, og hadde spesielt sansen for språkfag. Han var derfor et naturlig valg som reiseleder til utlandet i flere sammenhenger.

1. mai-appell

Selv om han ble pensjonist og ga fra seg ordførerkjedet i 2003, var Johan Kolbjørn Stølan – som var hans fulle navn – en aktiv mann. Han var blant annet en av de frivillige i Frivilligsentralen i Hemne, og han var hovedforfatter av Sodin skoles 50-årsjubileumsbok fra 2005.

I fjor høst gledet han de frammøtte med et kåseri over forsamlingshus i Hemne i forbindelse med åpninga av Kulør’n. Han holdt appell i anledning 1. mai-markeringa i år. Det ble en av hans siste offentlige opptredener.

Johan Stølan etterlater seg kone og tre barn.

– Sentral i mye

Ordfører Odd Jarle Svanem sier det var en trist beskjed å høre at den tidligere ordføreren er gått bort.

– Det er trist for det politiske miljøet, for Hemne-samfunnet generelt, men aller mest trist er det selvsagt nå for hans nærmeste, sier Svanem.

I dag (tirsdag) orienterte han formannskapet om Stølans bortgang.

Johan Stølan var ordfører i Hemne da Svanem begynte i politikken i 1991.