Nå har svaret kommet: Dette er en …

Dette er en St. Petersfisk. I nyere tid har arten blitt stadig mer vanlig å se i norske farvann nord til Trøndelag. Foto: Odd Anders Lervik 

Nyheter

Odd Anders Lervik (52) på Kyrksæterøra i Hemne var onsdag morgen ute på sjøen. I garnet som lå på 20 meters dyp, var det en fisk som han aldri har sett før.

- Den hang fast i garnet sammen med flere hestemakrell, forteller han.

Den uvanlige fangsten skjedde cirka ti minutters biltur nord for Kyrksæterøra sentrum, i retning Grøtvågen.

Lervik var fisker i perioden 1984-2000. Et slikt "dyr" har han aldri fått tidligere. Heller ikke en annen, erfaren fisker som var i havna da Lervik kom inn med fangsten, kunne fortelle ham hva det var.

- Det eneste forslaget hans var at det måtte være en "søring", humrer Lervik.

- Skal du spise fisken?

- Nei, jeg vet jo ikke hva det er, svarer han.

Trolig kommer fisken, som er flat som ei flyndre, fra et sørligere strøk enn Hemne. Men hva er det for noe? spurte Lervik, som håpet ST-leserne kunne hjelpe ham med svaret.

Og det kunne de så absolutt: Svar kom inn både på mail, facebook, sms og telefoner.

- Det er en St. Petersfisk. Det fikk jeg vite av min far, som er gammel naturfaglærer. Han har også fått en slik fisk en gang. Det skjedde i Rogaland der han bor, forteller Ola Halgunset fra Børsa.

- Er det mulig å spise den?

- Ja, det skal være en god matfisk, svarer Halgunset.

Også Jannicke Sæther fra veterinærinstituttet Trondheim sier det samme om hvilken skapning dette er:

- Dette er mest sannsynlig en St. Petersfisk. Den har nylig begynt å oppholde seg Nord-Trøndelag, sier hun.

Ifølge Wikipedia finnes denne fisken vanligvis langs kysten på dybder mellom 5–360 meter. Den lever alene, men opptrer i stimer under gytingen. St. Petersfisk blir opptil 90 cm lang og 8 kg tung.

Kroppen er meget høy og sammentrykt fra sidene. Den er ofte mørkbrun eller grønnlig på farge og har en karakteristisk mørk flekk på hver side av kroppen.