Aker ville legge ned - trondheimsfirma berger driften

Kent Ranum, Magnus Stokke og Øystein Rognes var godt fornøyd etter at intensjonsavtalen med Aker Solutions ble signert torsdag.  Foto: Catharina Morken

Nyheter

- Etter en kartlegging av totale ressurser og arbeidsvolumer etter oppkjøpet av Reinertsen, ble det klart at anlegget på Orkanger enten måtte legges ned eller få en ny eier som kunne satse på videre drift, skriver Aker Solutions i en epost til ST fredag ettermiddag.

Skal sikre videre drift

Samme dag ble det signert en intensjonsavtale mellom Aker Solutions og Orkanger fabrikasjon AS som skal sikre videre drift av fabrikasjonsanlegget på Orkanger. Den endelige avtalen skal etter planen signeres førstkommende fredag.

Orkanger fabrikasjon AS eies av de samme personene som står bak eiendomsselskapet Orkanger bygg, Kent Ranum og Øyvind Antonsen. Orkanger bygg har siden 2015 stått som eier av Reinertsens lokaler på Grønøra.

Ingen fra Reinertsen-familien er med i Orkanger fabrikasjon AS.

Ville avvikle

Det har lenge vært usikkert hva som ville skje med Orkanger-avdelinga etter at Aker Solutions overtok Reinertsen AS i april, men de fleste har fryktet at det ville gå mot ei nedlegging på Orkanger.

Dette ble bekreftet denne uka.

- Alternativet hadde vært å legge ned. Aker var klinkende klar på at enten tok vi over, eller så måtte folk pakke sammen og dra, forteller Ranum, som var med da de ansatte ble informert på et allmøte fredag.

- Livets rett

- Vi tror at miljøet på Orkanger har livets rett. Vi har hatt byggene siden 2015, og har hatt god dialog med miljøet hele tiden, sier Ranum og nevner blant andre Øystein Rognes, som har vært leder i mange år for Reinertsens virksomhet på Orkanger. Rognes er også tiltenkt rollen som leder for den nye virksomheten.

- Vi har funnet en modell som vi har trua på. Sammen med dem på verket skal vi markedstilpasse virksomheten og bygge den opp igjen.

- Betyr det at det vil bli oppsigelser?

- Det er flere folk ansatt enn vi har oppdrag til å betjene. Nå skal vi bruke uka fram mot endelig avtalesignering til å finne ut hvor mange vi kan beholde, sier Ranum.

Det er i dag 76 ansatte ved verkstedet.

Skal jobbe for Aker

Selv om Aker ikke lenger vil være involvert i eierskap og drift på Grønøra, har selskapet gjort sitt for å legge til rette for at Orkanger fabrikasjon AS skal ha mulighet for å lykkes.

- Som en del av overdragelsen, vil Aker la kontraktene bli utført her i starten slik at folket kan ha noe å starte opp med, forteller Ranum.

Det er en løsning som Øystein Rognes har stor sans for:

- Aker gir oss ein kjempegod starthjelp ved at vi får videreført produksjonen ut året. Dette er en veldig god løsning for alle parter. Men vi ser at vi må ha flere ben å stå på, og vil gå bredt ut i markedet for å få oppdrag, sier Rognes som trekker fram havbruk og alternativ energi som interessante segmenter.

- Vi er interessert i å ta oppdrag i alt som har med stål, sveis og rør å gjøre.

Lys i tunnelen

For alle med tilknytning til verkstedet på Orkanger har det siste halvåret vært krevende. Først kom nyheten om at Reinertsen hadde ei skyhøy gjeld, så fulgte flere måneder med gjeldsforhandlinger før det i april ble klart at Aker Solution ville ta over virksomheten.

Men kun de største optimistene har turt å håpe på videre drift på Grønøra.

Derfor var fredagen en skikkelig opptur for de ansatte.

- Dette er det beste som har skjedd på mange måneder. Vi er innforstått med at det kan bli oppsigelser, men nyheten om at Orkanger fabrikasjon AS tar over, ble godt mottatt blant de ansatte, sier Fellesforbundets tillitsvalgte Magnus Stokke.