Pukkellaks i Orkla og Bergselva

— Den har ikke noe i norsk fauna å gjøre.

Pukkellaks tatt i Bergselva i Snillfjord.  Foto: John Øystein Berg

Nyheter

Orkdal/Snillfjord

Det sier et laksefølge på Blåsmo i Orkdal til Adresseavisen. En av fiskerne fanget det han bestemt mener er en pukkellaks denne uka.

— Ingen tvil om at det er en pukkellaks, det er ingen ting som ligner, sier Alan Steinsvoll.

Aldri sett før

Det var kameraten Are Johansen som fikk den uvanlige fangsten på kroken. Den beskrives som en laks på rundt ett kilo, med svarte prikker bakerst på finnen og pukkel på ryggen. Steinsvoll er sikker i sin sak når han sier at dette er en pukkellaks. En uønsket laks i norske farvann.

— Jeg har aldri sett pukkellaks her. Vi snakket faktisk om det tidligere, at vi hadde hørt om forekomst av pukkellaks langs norskekysten. Men nå ser vi det altså innenlands også, sier Steinsvoll.

Nord og sør

Pukkellaksen er ikke naturlig i Norge. Det er en stillehavsfisk med gytebestander både mot USA og Canada, og Russland. Det er en tallrik laks, og ble på slutten av 50-tallet derfor introdusert i vassdrag på Kolahalvøya. Tidligere fantes den i store mengder langs kysten i Nord-Norge, skriver adressa.no.

— Pukkellaks så langt sør har vært uvanlig, men i år er det tydeligvis et godt år. Vi får mange meldinger om det, både i nord og lenger sør, sier seniorforsker Peder Fiske ved Norsk institutt for naturforskning (NINA) til avisa.

Også i Snillfjord

ST er også kjent med at det er observert og fanget pukkellaks i Bergselva i Snillfjord. Fosna-Folket og Namdalsavisa har ifølge adressa.no også meldt om lokale forekomster av arten.