Husker du dette?

Nyttårsjentene

Tone Vitsø fra Hitra var den siste som brukte fødestua ved Orkdal sanitetsforenings sjukehus i 1992. Gunn Britt Wigum var først ute i 1993.

Tone Vitsø og Gunn Britt Wigum fødte henholdsvis siste barn i 1992 og første barn i 1993 på Føden ved Orkdal sanitetsforenings sjukehus. 

Nyheter

ST Tirsdag 5. januar 1993

Nyttårsbarn hører med i avisspaltene ved et årsskifte, så også for 25 år siden. Lokalavisa hadde besøkt fødeavdelinga, og tatt en prat med de to mødrene som sto for henholdsvis den siste fødselen i det gamle året, og den første i det nye, Tove Vitsø (19) fra Hitra og Gunn Britt Wigum (24).

På overtid

Begge hadde termin i trygg avstand fra nyttårsaften. Tone skulle ha født allerede 13. desember, men det hele dro i landrag. Til slutt ble fødselen satt igang, og 29. desember, etter 19 timer, tok jordmor Brynhildur Bjarnadottir imot den lille jenta, som sannsynsligvis skal hete Line.

Hadde det travelt

Gunn Britt, som etter planen skulle føde 6. januar, hadde feiret nyttår hjemme i Aure, og hadde gått til sengs da fødselen satte igang i 2-tida nyttårsnatta.

- Takk og pris at det ikke vare uvær, smiler hun. Da kunne den jenta blitt født et annet sted enn i trygge omgivelser på OSS. Det var riktignok glatt på vegene fra Aure, men alt gikk bra, til tross for at fødselen gikk på under fire timer.

Godt å komme hjem

Jordmor Bjørg Hoftun hadde nyttårsvakt, og hjalp den foreløpig navnløse jenta til verden kl. 5.30 1. januar.

Da ST var på besøk på nyåret, kunne journalisten rapportere om at begge jentene sov søtt.

«Journalist og presseomtale? Hvem bryr seg om det, så lenge mamma er mjuk, lukter godt og har nok mat,» konkluderte STs reporter blant nyttårsjentene på OSS.

Mens de to nybakte mødrene, tross godt stell på Føden, gledet seg til å komme heim med sine førstefødte.

heidi.k.johnsen@avisa-st.no

952 52 256