- Kult med teknologi

Denne uka var det Jentekonferanse på NTNU. Ida Lystad (15) og Sina Paulsen (15) fra Skaun utelukker ikke at de velger en teknologisk utdanning.

Sina Paulsen (15, t.v.) og Ida Lystad (15) går begge på Skaun Ungdomsskole, og deltok på Jentekoferansen 2018. 

Nyheter

Trondheim

Jentekonferansen inviterer lokale jenter i Trøndelag i alt fra 10. trinn til 3.vgs, på besøk til NTNU Kalvskinnet. Her stiller universitetet opp med kvinnelige rollemodeller, for å motivere og inspirere jenter til å velge teknologiutdanning. På programmet for årets konferanse sto blant annet foredrag med fjorårets kvinnelige teknologigründer, Nuria Esparallagras, som utviklet en metode for å omdanne silisiumkarbid til et pulver som kan sprøytes på metall og danne et supersterkt beskyttende lag.

Sporing av private bilder

Videre kunne jentene høre om hvordan Mia Landsem sporer opp de som stjeler og deler jenters mest private bilder, hvordan Kari Vatne Eide drømte om å bli musikalartist og var lite motivert for matematikk, men som i dag er byggeleder i Statens vegvesen. Forsker Dorthe Stensvold fra K.G. Jebsen – Senter for hjertetrening og CERG–fortalte jentene om «Personlig Aktivitets Intelligens (PAI)» - Trøndersk teknologi for et sunnere og lengre liv, mens Isabelle Ringnes er teknologifrelst og vil ha med jenter og kvinners perspektiv inn i teknologiutviklingen.

Kunnskap og inspirasjon

Blant deltakerne var også Skaun-jentene Ida Lystad (15) og Sina Paulsen (15).

- Hva fikk dere ut av denne dagen?

-Vi fikk mer kunnskap og inspirasjon om hvor mye kult man kan gjøre med teknologi, sier Ida.

Sina er enig og legger til:

- Det var veldig kunnskapsrikt, når jeg ikke visste så mye om det, også fikk jeg se hvor mye teknologien vil bety for oss mennesker i fremtiden. Det virker også som et interessant tema, og noe jeg kan vurdere å studere når jeg bli gammel nok.

Morsom teknologi

- Hva inspirerte og motiverte deg mest?

-Foredragsholder Kari Vatne Eide snakket om hvordan hennes foreldre gjerne ville at hun skulle bli ingeniør, og at hun selv ønsket noe annet. Men så ble hun ingeniør likevel. Isabelle Ringnes var også veldig flink under sitt foredrag, og kom med mye morsom teknologi, sier Ida.

- Har dere fått kunnskap om nye jobbmuligheter?

-Det finnes veldig mye forskjellig, og mange muligheter innenfor teknologi. At selv om en velger en retning innenfor ingeniør, kan man jobbe med så mye, og stenger ingen dører. En lege er en lege, men ingeniøren har utrolig mange forskjellige arbeidsoppgaver, sier Sina.

Vet ikke hva de vil bli

Har dere lyst til å velge en teknologiutdanning?

- Jeg vet fortsatt ikke hva jeg vil bli, men det var veldig interessant å få høre om noe som ikke vi får vite om på skolen. Dette er egentlig ikke noe vi hører om når vi nå skal velge videregående, sier Sina.

Hva var dagens høydepunkt?

-Hele opplegget egentlig. Det var veldig bra ordnet til med mange flinke forelesere. Og vi synes det er et bra tiltak å invitere oss hit, så vi får sett på mulighetene, sier de to Skaun-jentene.

lillemor.hestvik@avisa-st.no

481 46 109