Torsdag 1. mars i år innførte myndighetene gebyr for alle som ikke har lovpålagt forsikring på kjøretøyet sitt. Det dreide seg om 97 000 bilister i hele landet, viste ferske tall.

– Nå vil det koste eierne 150 kroner døgnet i straffegebyr å kjøre uten forsikring for en personbil. Det vil bli svært kostbart å droppe bilforsikringen, nesten 5000 kroner måneden. Enten tegner du forsikring nå, eller så bør du avskilte bilen din, sa Espen Opedal, direktør i Tryg Forsikring like før den nye ordningen trødte i kraft.

Tall fra Statens vegvesen viste at landsgjennomsnittet var på 2,3 prosent uforsikrede kjøretøy. Det tilsvarer cirka 4800 kjøretøy i Møre og Romsdal og 8200 kjøretøy i Trøndelag. Totalt 13 000 kjøretøy bare i Midt-Norge.

Trafikkforsikringsforeningen startet innkrevingen av gebyrene fra 1. mars. Og så langt er det krevd inn 16 millioner kroner i dagbøter.

Det var i desember i fjor at Stortinget vedtok den nye gebyrordningen. Hensikten er å få ned antallet uforsikrede biler som representerer en risikofaktor på norske veier. Estimater viser at det ble utbetalt over 100 millioner kroner i fjor til personer som ble utsatt for trafikkulykker forårsaket av uforsikrede kjøretøy eller kjøretøy som stakk av etter ulykker.

Det er ulovlig å benytte kjøretøyet uten gyldig trafikkforsikring. Hvis det skjer en ulykke, kan eier av uforsikret kjøretøy bli straffet og holdt økonomisk ansvarlig for skader som oppstår. Et uforsikret kjøretøy vil kunne bli avskiltet på stedet ved en kontroll.

Straffegebyrene per døgn er:

Moped, traktor, motorredskap og veterankjøretøy: 50 kr.

Personbil, varebil, campingbil, beltebil, motorsykkel, beltemotorsykkel og

snøscooter: 150 kr.

Buss og lastebil: 250 kr.