Hvordan skal Orkdals idylliske trehusbebyggelse utvikles?

Det er tema for et åpent møte som arrangeres på Orkdal rådhus førstkommende mandag. Møtet er det siste i Orkdal 2040-serien.

Ønsker mer liv

- Vi skal sette i gang arbeidet med ny reguleringsplan for nordre del av Orkanger, som Nerøra er en del av, og da er det aktuelt å diskutere hvilken retning man ønsker å ta dette området. Vi er opptatt av at det fine trehusmiljøet på Nerøra skal bli tatt vare på en god måte, sier ordfører Oddbjørn Bang.

Han viser til uttalelser om at det bare er Røros som har en finere trehusbebyggelse i Sør-Trøndelag.

- Målet er at Nerøra skal være et fint boområde, sier Bang som ønsker seg mer liv på Nerøra, og han nevner spisesteder, små butikker og håndverkere som eksempel.

- Jeg ønsker et mer levende Nerøra, sier ordføreren.

Var Orkangers sentrum

Man skal ikke så mange tiår tilbake før Nerøra var akkurat slik ordføreren ønsker seg. Fjordgata var den første hovedgata, noe som hadde sammenheng med fisket og nærheten til sjøen. I Fjordgata fant man alt fra overnattingssteder til alskens butikkutsalg og håndverkere.

Gradvis tok Kaares gate over som Orkangers sentrumsgate, før den flyttet seg videre møt sør - til Orkdalsveien.

Minifjøs

Nerøras historie avspeiler seg i bygningene. Her finner man alt fra nedlagte butikker til små arbeiderboliger der uthus i bakgårdene vitner om en tid da man brukte hver kvadrat for å livberge familien. Uthusene ble nemlig brukt som en type miniatyrfjøs, der man kanskje hadde en gris og noen høner.

Det har derfor vært viktig for politikerne å verne deler av Nerøra, noe som også har sine klare utfordringer. Ikke alle har råd - og i noen tilfeller vilje - til å holde vedlike de gamle uthusene, og dermed er det mange som står til forfalls.

Tre innledere

Tema for mandagens møte er «Nerøra, bevaring og/eller fornying». For å belyse temaet, har Orkdal kommune hentet inn tre innledere:

  • Silje Svinsaas Holiløkk, seksjonsleder kulturminner i Trøndelag fylkeskommune

  • Torbjørn Lefstad, dirøktør Orkla industrimuseum

  • Ingunn Aspli, beboer og eier av bevaringsverdig hus

Etter innledningene vil det bli debatt og anledning til å stille spørsmål.

Ingunn Aspli, som har satt i stand dette huset nederst i Orkdalsveien, skal holde innledning på møtet. Foto: Catharina Morken