Kommer det en afrikansk selger på døra med bøker fra Norsk bokforlag, er det en seriøs organisasjon som står bak. Og selgerne er håndplukket.

Norsk bokforlag gir hver sommer jobb til afrikanske studenter. Disse kommer til Norge og selger forlagets bøker i sommermånedene.

Håndplukket

Bokselgerne har ikke kommet til Norge på lykke og fromme, men er valgt ut i sine hjemland ut fra visse kriterier. Norsk bokforlag samarbeider med norske myndigheter (Utlendingsdirektoratet) i utvelgelsen av studenter, og man velger gjerne ungdom som har et særskilt behov for inntekten boksalget gir.

Det kan for eksempel være en student som kommer fra ekstra trange kår, eller som har alvorlig sykdom i familien sin.

Viktig med utdanning

Onsdag formiddag fikk ST besøk av fire av disse selgerne. Njeru (sykepleierstudent), Saguda (sosialt arbeid og administrasjon), Lekishon (journalistikk og lederskap) og Kaman (utviklingsarbeid) kommer alle fra Kenya, og skal kjøre rundt på sine skutere - merket Norsk bokforlag - og selge bøker om alt fra matlaging og lettstelte kjøkkenhager til reise- og barnebøker.

Både skuterne og selgernes klær (jakker, bukser og refleksvester) er merket med Norsk bokforlag, og de unge studentene har et sterkt ønske om å få fortsette sine studier.

- Et utdannet folk er det viktigste våpenet i kampen mot korrupsjon og urettferdighet. Med inntektene fra boksalget håper vi å kunne fortsette våre studier, sier sykepleier Njeru David Njagi.

- Folk er vennlige

De fire blide studentene sier at de vil besøke store deler av regionen fram til september, da de reiser hjem til Kenya for å gjenoppta studiene.

- Vi er blitt godt mottatt hittil. Noen sier ja takk og andre nei takk, men folk er veldig vennlige. Det setter vi stor pris på, sier studentene som har med seg terminal for bankkort når de kommer på besøk.