Nykålen er elegant, sprø, og trenger lite tilberedning. Ubehandlet har den en mild og øst kålaroma og egner seg også helt rå i salat. når den er kokt eller stekt, kommer sødmen og den flotte aromaen virkelig frem.
I dag har jeg valgt å lage en smårettvariant med spekeskinke og nøttesmør for fire personer.
Ingredienser:
1 middels stor nykål, delt i fire på langs
16 skiver spekeskinke
Nøttesmør:
100 g meierismør
50 g valnøtter
1 ss soyasaus
1 ss fersk rosmarin
Slik gjør du det:
Brun smøret på svak varme til det blir karamellisert.
Tilsett valnøtter, rosmarin, og soyasaus.
La dette trekke i fire til fem minutt i kjelen mens du steker kålen.
Ta en glovarm stekepanne (og den skal være helt tørr). Legg kålen med snittflaten i panna i ett til to minutt, før du snur den over på den andre snittflaten. Den skal bare få en svidd overflate, og den skal være sprø og ha tyggemotstand i midten.
Bruker man for svak varme, eller lar nykålen ligge for lenge i panna, faller den sammen og blir svampete.
Danderes på en tallerken sammen med spekeskinke, øs så over godt med nøttesmør.