Nykålen er elegant, sprø, og trenger lite tilberedning. Ubehandlet har den en mild og øst kålaroma og egner seg også helt rå i salat. når den er kokt eller stekt, kommer sødmen og den flotte aromaen virkelig frem.

I dag har jeg valgt å lage en smårettvariant med spekeskinke og nøttesmør for fire personer.

Ingredienser:

1 middels stor nykål, delt i fire på langs

16 skiver spekeskinke

Nøttesmør:

100 g meierismør

50 g valnøtter

1 ss soyasaus

1 ss fersk rosmarin

Slik gjør du det:

Brun smøret på svak varme til det blir karamellisert.

Tilsett valnøtter, rosmarin, og soyasaus.

La dette trekke i fire til fem minutt i kjelen mens du steker kålen.

Ta en glovarm stekepanne (og den skal være helt tørr). Legg kålen med snittflaten i panna i ett til to minutt, før du snur den over på den andre snittflaten. Den skal bare få en svidd overflate, og den skal være sprø og ha tyggemotstand i midten.

Bruker man for svak varme, eller lar nykålen ligge for lenge i panna, faller den sammen og blir svampete.

Danderes på en tallerken sammen med spekeskinke, øs så over godt med nøttesmør.