Hemne

Formannskapet i Hemne får tirsdag forelagt seg et saksframlegg om framtidig drikkevannskilde. Rådmannen går inn for å utrede Vindalsvanet og Ånavanet som primære drikkevannskilder til fordel for Eide kommunale vannverk.

Ut fra vurderinger om forsyningssikkerhet, kan Vindalsvanet bygges ut først og eventuelt Ånavatnet på sikt.

Eidsneset grunnvannsanlegg kan også bli videreført, og det pågående arbeidet med å utrede Rovatnet skal videreføres med tanke på å bruke Rovatnet som reservekilde på lang sikt.

Rådmannen får ifølge saksframlegget en rekke fullmakter i prosessen, blant annet forhandlinger med grunneier. Eksterne konsulenter benyttes ved behov.

Utbygging av ny drikkevannskilde skjer etter selvkostprinsippet, det vil si at abonnentene betaler det det koster å bygge ut. For å redusere belastningen for den enkelte abonnent, har kommunen til hensikt å avsette 20 millioner kroner i fondsmidler. Dette målet søkes nådd gjennom avsetning av eventuelt regnskapsoverskudd for 2018 og gjennom kommende årsbudsjett.

Hemne har de siste åra hatt store utfordringer med Eide kommunale vannverk, og har satt i gang en prosess med høy prioritet for snarest mulig å få på plass en ny drikkevannskilde.

john.myrhaug@avisa-st.no

907 72 300