Vi kan nå se at Mars har blitt gul

Anne Mette Sannes og Knut Jørgen Røed Ødegaard.  Foto: Privat

Nyheter

I en to ukers periode fra slutten av juli får vi oppleve en unik serie med store, sjeldne, spektakulære og svært viktige astronomiske begivenheter.

Mars som er i ferd med komme uvanlig nær Jorden, har blitt innhyllet i en global støvstorm som har gjort Den røde planet gul. Dette er det eneste værfenomenet i rommet vi kan se fra Jorden uten hjelp av en kikkert!

Vår naboplanet Mars er nå gulfarget som følge av en støvstorm som herjer over hele planeten. Som følge av stormen har NASA mistet kontakt med kjøretøyet Opportunity. De neste ukene får vi en unik mulighet til å følge utviklingen av stormen siden Mars kommer nærmere Jorden enn på 15 år. Fra Sør-Norge er Mars synlig lavt på sydhimmelen, og det er lett å se at planeten, som vanligvis er tydelig rød (derav betegnelsen «Den røde planet»), nå er gul.

Dette er imidlertid bare innledningen på flere andre ekstremt spennende fenomener vi kan oppleve denne sommeren:

Fredag 27. juli inntreffer den mest langvarige totale måneformørkelsen på Jorden i vårt århundre. Formørkelsen blir synlig i størstedelen av landet, men i Sør-Norge vil vi rett under den formørkede – og antagelig røde månen – også se Mars som en ganske intenst lysende, rød flekk.

Planeten er denne kvelden nemlig nærmere Jorden enn på 15 år.

Det vil bli et unikt og spektakulært skue med mye symbolikk: Dette er det nærmeste Mars kommer vår klode før romfartspioneren Elon Musk planlegger å landsette mennesker på marsoverflaten i 2024. Vinterens vellykkede prøveoppskytning av kjemperaketten Falcon Heavy gjør også at koloniseringen av månen kan innledes om få år.

Allerede én uke senere, 4. august, sender NASA ut en sonde som skal besøke det siste store objektet i solsystemet vi aldri har besøkt på nært hold med et ubemannet fartøy: Solen selv!

Solsonden Parker skal etter hvert komme ekstremt nær den sydende solen, trosse voldsomme temperaturbelastninger og gjøre direkte målinger i solens atmosfære. På det nærmeste vil sonden være bare 6,2 millioner kilometer fra den ildsprutende og stekende hete soloverflaten. Dette blir aller første gang vi besøker overflaten av en stjerne, og sonden vil gi svar på flere mysterier rundt solen, solatmosfæren og dens påvirkning av omgivelsene, inkludert Jorden.

Lørdag 11. august inntreffer en flott og fascinerende solformørkelse – den største siden kjempeformørkelsen våren 2015. Fenomenet inntreffer på et særdeles gunstig tidspunkt, nemlig på formiddagen rundt kl. 11, avhengig av hvor i Norge man bor. Lengst sydvest i landet får vi en liten og kortvarig formørkelse hvor man med solformørkelsesbriller kan se at solskiven har fått et eksotisk, lite hakk. På Østlandet blir formørkelsen mer fremtredende, mens man lenger nordover får oppleve en enda større formørkelse. I Nord-Norge blir nemlig 20–30 % av solen dekket av månen.

Men det er ingen grunn til å slutte å se på himmelen når formørkelsen er over. På kvelden samme dag begynner nemlig høydepunktet på en av årets aller kraftigste meteorsvermer, Perseidene!