Sist helg stod Morten Martinsen (52) i fjæra i Råbygda i Orkdal og kikket etter fugler. Plutselig fikk han se noe helt annet ute i fjorden.

- Jeg så umiddelbart at det ikke var niser, noe som er vanlig å se her, forteller mannen, som bor i Rømmesbakkan på Orkanger.

Han forflyttet seg litt lenger bort, mot den gamle Rove-skolen nærmere Geitastrand, for å få bedre sikt og muligheter for å ta bilder.

- Skapningene der ute, cirka 400 meter fra land, svømte fram og tilbake, og de telte til sammen 10-12 stykker. De jaktet nok mat, trolig makrell og sild, sier Martinsen.

– Aldri sett

52-åringen forstod etter hvert at det måtte være en flokk grindhval. Han tok bilder og filmet dem i ti minutter før de forsvant. Da han var tilbake i fjæra igjen, så han dem på nytt på samme plass som tidligere.

Fuglekikkeren har jevnlig vært i fjæra gjennom mange år, men aldri sett grindhval så langt inn i fjorden før.

- Jeg har sett det i Lensvikbukta og ved ferjeleiet på Valset i Agdenes, sier han.

- Hvordan opplevde du seansen?

- Det var kjempeartig, vet du, svarer han.

Martinsen hadde en lignende opplevelse i fjæra i Råbygda i 2013. Da kom det inn spekkhoggere på jakt etter mat.

Sjeldent syn

Han har sjekket på nettsiden Artsobservasjoner.no, og gått helt tilbake til år 1900. Den viser at det aldri tidligere er gjort registreringer av grindhval i Orkdal.

- Dette var trolig et sjeldent syn, sier han.

Grindhval tilhører delfinfamilien. Den blir mellom 3 og 7,6 meter lang og veier opp mot 3 800 kilo. Arten kan bli 40 til 50 år gammel. De trives best på relativt dypt vann. Arten har hovedsakelig utbredelse på den sørlige halvkule, men finnes også i tempererte og polare strøk av Nord-Atlanteren, samt i den vestlige halvparten av Middelhavet og i Svartehavet.

I nordområdene er arten spesielt tallrik rundt Grønland og Island, og er ikke uvanlig å se i Norge. Favorittbyttet er blekksprut og makrell, ferdes. Arten er svært sosial og og danner flokker som teller 10–50, og opp mot 100 dyr.

Morten Martinsen tok video og bilder av det sjeldne besøket i Orkdalsfjorden