- Haien har fått sin våte grav

Jørrestol fikk dratt den døde fisken ut på dypet til en våt grav.  Foto: Ingrid S. Hultgreen

Nyheter

Haien av typen håbrann, som Arne Jørrestol fikk i overvåkningsnota si søndag, har nå fått sitt siste hvilested på havets bunn.

- Jeg fikk beskjed fra Fiskeridirektoratet om at jeg bare skulle synke den i fjorden, forteller Jørrestol.

Dette skjedde tirsdag, ved at han løftet den ut i sjøen igjen med traktoren, dro ved ut med båte, sprettet opp buken og lot den synke.

Jørrestol fikk opp haien ved hjelp av traktoren sin.  Foto: Privat

- Den fikk sin våte grav. Den har jo ikke luftblære, og synker uansett til bunnen. Så dette er jo en naturlig prosess, sier Jørrestol.

Ukjent vekt

Jørrestol driver med overvåkning på oppdrag fra NINA, og det var i overvåkningsnota han søndag oppdaget at noe ikke var som det skulle.

- Haien har gått i ledegarnet som går fra land og ut til laksenota. Den har rent seg inn i landgarnet og tullet seg skikkelig fast. Jeg så at blåsa lå tungt i sjøen, og trodde garnet hadde festet seg i bunnen, forteller Jørrestol.

Mandag var det for tøft vær til å få gjort noe med det, men tirsdag tok han seg ut langs landgarnet og fikk løs den svære skapning - uvisst hvor tung.

- Vekta mi går bare til 100 kilo, så jeg fikk ikke veid håbrannen, sier Jørrestol.

Det vakte stor oppmerksomhet da denne skapningen kom på land i Agdenes.  Foto: Privat

Men siden den var fullvokst og tre meter lang, kan man anta at den kan være nærmer seg 200 kilo.

Sjekket magen for laks

Han fikk beskjed om å sjekke mageinnholdet, for å se om det var laks haien hadde gått etter.

- Men det var umulig finne utav, det var bare en brun masse i magen. Jeg la merke til at den hadde et bittmerke i vestre brystfinnen, så den har nok vært i kamp med en artsfrende, sier Jørrestol.

Heldigvis ble ikke nota hans ødelagt, siden haien hadde gått i ledegarnet.

- Det er slett ikke dette jeg fisker etter, men det er ikke noe å gjøre med at det skjer. Det var et hendelig uhell, sier han.