Hjortegulasj

En kraftig gryterett med masse smak.

Øystein Kvåle 

Nyheter

Gulasj er ofte regnet som nasjonalretten i Ungarn, og navnet betyr «gjetermat». Det finnes mange gulasjvarianter, men skal man lage den på ungarsk vis, er det obligatorisk med paprika – ganske mye paprika faktisk – og tomat.

Her bruker man kjøtt som bør koke lenge, oftest okse eller storfekjøtt. Jeg har valgt å bruke grytekjøtt av hjort i min oppskrift.

Ingredienser

600 g grytekjøtt av hjort, delt i passe store terninger

250 g løk, finhakket

50 g hvitløk, finhakket

150 g gulrøtter, skrelte og finhakkede

1 ts timianblader

1 ts rosmarin, finhakket

2 dl rødvin

4 dl kraft, eller vann og buljong

½ paprika, delt i terninger

1 ss paprikapulver (gjerne røkt, om du finner dette)

2 ss tomatpuré

Slik gjør du det

Varm opp oljen i en stor gryte.

Tilsett løk, tomatpuré, paprika, og gulrot, og stek dette til det er lett karamellisert.

Så tilsetter du rødvin og kraft, og koker opp.

Smak til kjøttet med salt og pepper, brun det i en stekepanne, og ha i rosmarin og timian.

Så legger du kjøttet i kraften og koker til det er mørt. Rundt 45–60 minutt.

Spe med mer kraft om det trengs.

Når sausen er passe tykk og kjøttet er mørt, serveres gulasjen med godt brød til.