Fastelavnsboller

Fastelavnssøndag faller alltid 49 dager før 1. påskedag.

Fastelavnsboller er herlige hveteboller delt i to med syltetøy eller friske bær – samt krem – i midten, og melis på toppen.  Foto: Øystein Kvåle

Nyheter

For å fete seg opp før fasten, hadde man tidligere ulike religiøse matskikker fordelt over flere dager. Fasten blir innledet med askeonsdag, og senere kommer blant annet fastelavnssøndag, blåmandag, og feittirsdag.


I morgen er det fastelavnssøndag, dagen vi med god samvittighet kan unne oss luftige, nybakte boller fylt med deilig krem.

Fastelavnsboller

17 dl hvetemel (ca)

2 dl sukker

50 g gjær (ev. 1 pk. tørrgjær)

1 ts salt

3 ts malt kardemomme

1 stk egg

6 dl helmelk, temperert

150 g meierismør i terninger, romtemperert


Pensling

1 stk egg, sammenvispet

Krem

3 dl kremfløte

1 ss sukker eller sukrin gold

Slik gjør du det

Smelt smør. Ha i melk og varm opp til 37°C.

Smuldre gjær i en bakebolle, hell i væsken, og rør ut gjæren.

Ha sukker, hvetemel, kardemomme, salt, og bakepulver i bollen, elt sammen til en lett og smidig deig.

Sett bolledeigen til heving under plast til dobbel størrelse, ca. 30 minutt.

Del deigen i ca. 16 emner og trill boller. Sett bollene på et stekebrett med bakepapir og la heve under plast i 30 nye minutt.

Pensle boller med sammenvispet egg og stek på 225°C i 8–10 minutt. Avkjøl på rist.

Pisk kremfløte og sukker eller sukrin til en luftig krem. Del boller i to og fyll med syltetøy eller friske bær, samt krem. Dryss litt melis over til slutt.