Torsdag 11. mai 2006:

Tok avstand fra ekstreme knuteregler

Erlend Gjønnes (til venstre) og russepresident John Kåre Solem ved Orkdal vidaregåande skole i Orkdal anno 2006, hadde fokus på knuteregler med lek og moro, framfor vold og andre ekstreme handlinger. 

Nyheter

Russepresident ved Orkdal vidaregåande i 2006, John Kåre Solem, likte ikke ekstreme knuteregler.

— Vi tar klar avstand fra voldtekt og vold. Hos oss vektlegges lek og humor. Det skal være morsomt å være russ, sier Solem til ST.

Bakgrunnen for saken var til dels grove utslag av ekstreme knuteregler i Oslo-området. Spesielt én hendelse hvor en russejente ble brutalt voldtatt av to medruss hadde vakt oppsikt. Det ble også hevdes at det ble gitt knuter for å banke opp annen russ.

Helt sprøtt

Men om russen sørpå var ekstreme i sin russefeiring, kunne russepresidenten ved Orkdal vidaregåande skole berolige med at feiringen lenger nord foregikk i tilnærmet ordende former.

— Det som skjedde med den russevoldtekten var helt sprøtt. Jeg har aldri hørt om noe sånt før. Russefeiringa bør ikke handle om å skade hverandre, men om å ha det gøy. Det er en holdning som gjenspeiler seg i våre knuteregler, som har fokus på at ting skal være morsomt, sa Solem.

Avslappet

ST hadde tatt en rask titt på knutereglene til orkdalsrussen, som bekreftet det Solem sa. Stort sett handlet de om mer eller mindre morsomme påfunn og sex. Men selv om russen hadde så mange som 88 lokale og 100 regionale knuteregler å forholde seg til, ble ikke Solem stresset av den grunn.

— For min egen del er det ikke blitt veldig mange poeng, mest fordi jeg har et avslappet forhold til det hele. Men jeg vil nok gire opp tempoet nå som feiringa går mot slutten, sa han.

Trivsel

Kaja Rikstad var president for rundt hundre våryre meldalsruss og hennes fokus var trivsel.

— Russetida skal være artig, mye fordi dette er en tid hvor du kan gjøre ting du ikke vil ha muligheten til senere i livet. Folk skal trives og ha det gøy, sa Rikstad.

Og hvordan var deres knutereglement?

— Ganske harmløst. Det oppfordres på ingen måte til verken vold eller skadeverk, understreket hun.