Dette avgjør valutakursen på kortet ditt

Er det banken som selv avgjør hvilken kurs du får på utenlandsk valuta, eller er det andre faktorer som spiller inn?

Å ta ut penger og betale med kortet i utlandet gir samtidig bedre kurs enn å ta ut valuta før man reiser fra Norge. 

Nyheter

Svaret er at det er kortets betalingsnettverk som bestemmer hvilken valutakurs du får når du gjør uttak eller betaler i andre valutaer enn norske.

– Mange tror at det er banken som utsteder kortet som bestemmer hvilken kurs kundene får når de bruker kortet i fremmed valuta, slik at det varierer fra bank til bank hvor mye pengene dine er verdt i utlandet. Det er ikke tilfelle, sier daglig leder i Dinero.no, Anders Fagereng.


Loven er tydelig, men det finnes likevel smutthull

– En butikk kan ikke nekte å ta imot kontanter

Dersom du har opplevd at en selger har nektet deg å betale med kontanter, er sannsynligheten for at selgeren har brutt loven, stor.

 

Tilfelle er at det enten er Mastercard eller Visa – de mest populære, internasjonale betalingsnettverkene i norske kort – som bestemmer hvilken konverteringsrate du ender opp med, enten du har kredittkort eller debetkort.

Mastercard og Visa gir de mest fordelaktige valutakursene når du drar kortet ditt i utlandet, siden dette er store aktører som forhandler seg fram til gode kurser hos sine samarbeidspartnere.

– Vi har sammenlignet kursene til Mastercard og Visa over tid, og vi kan konkludere med at forskjellen er marginal. Noen dager gir Mastercard best kurs, noen dager gir Visa best kurs. Over tid betyr det at det spiller liten rolle hvilket nettverk du har i kortet ditt, sier Fagereng.

Å ta ut penger og betale med kortet i utlandet gir samtidig bedre kurs enn å ta ut valuta før man reiser fra Norge.


Bruk av kontanter

— Synes det er rart at man ikke skal få lov til å betale med kontanter

For daglig leder av butikken Tråsnella på Orkanger, Solveig Bjørseth, er det uaktuelt å ikke ta imot kontanter fra kundene.