25 tonn gravemaskin sank i elva - sitter bom fast

I forbindelse med rehabilitering av Sagbergfossen kraftverk, i Vigda, skled en 25 tonn tung gravemaskin ut i elva, noen meter nedenfor kraftverket.

Da entreprenøren først forsøkte å dra opp gravemaskina, sank den enda lenger ned i leira. 

Nyheter

– Det skjedde på tirsdag eller onsdag i forrige uke. Gravemaskinen har sunket rett ned. Vi forsøkte først å berge den, men da sank den enda lengre ned i leira, sier daglig leder i Nyhus maskin AS, Jan Morten Nyhus, til ST.

De første redningsforsøkene lyktes ikke. Nå jobber entreprenøren med å tilrettelegge den skrøpelige veien ned til kraftstasjone fra fv 708, for kranbiler som - forhåpentligvis - skal greie å løfte gravemaskina opp av elva.

– Det gikk ikke første gangen. Så nå prøver vi på nytt. Det er Falck som har fått oppdraget, så nå legger vi til rette veien for deres kranbiler.

De røde lensene ble lagt ut for å demme opp for mulig oljesøl. 

Bygger vei for kranbil

Når ST er på stedet tirsdag ettermiddag, er det en snau uke siden uhellet skjedde. Sammenlignet med de første private bildene som Trønderbladet la ut torsdag 12. september, har gravemaskina sunket ytterligere ned i leira. På den smale grusveien ned til elva jobber en gravemaskin og en lastebil i team for å forsterke veien.

– Uhellet skyldes ikke uforsiktighet. Dette er slik som kan skje i vårt yrke, og er noe vi lever med daglig. I 99,9 prosent av tilfellene går det bra, sier Nyhus.

Entreprenøren jobber med å forsterke veien for Falcks kranbiler.  Foto: Erik Eikebrokk

På oversiden av gravemaskina er elva Vigda demmet opp, og vannet passerer gjennom et svart plastrør med en diameter på omtrent en halv meter. Nedenfor gravemaskina er det lagt ut røde lenser for å fange opp eventuelle utslipp.

– Vi la ut lenser med én gang. Det ble gjort for sikkerhets skyld, i tilfelle oljesøl fra maskina. Det har ikke kommet ut en dråpe. Nå er maskina tømt for all væske.

Det er Nyhu 

 

Én person befant seg i førerhuset da gravemaskinen mistet festet på land, og sklei ut i elva.

– Han opplevde det nok som skremmende, men det går bra. Det er kun snakk om materielle skader på gravemaskina. Vi vet ikke hvor omfattende det er før vi får den opp. Så blir det opp til forsikringsselskapet.

Entreprenøren bygger nå opp veien slik at den skal tåle tyngden fra kranbiler fra Falch. 

«Hvit elv»

Området bærer nå preg av entreprenørsens arbeid, og ser nærmest ut som et sumpområde. Nedenfor oppdemminga og gravemaskina er vannføringa i elva lavere. ST har også fått rapporter om at elva var «helt hvit» i forrige uke, som følge av leire. Men Nyhus er klar på at hendelsen ikke vil skade elva på noen måte.

– Nei, det skal den ikke gjøre. Elva er likedan som før, sier Nyhus.

Uhellet skjedde i forbindelse med rehabiliteringsarbeid ved Sagbergfossen kraftverk. 

Ifølge Carl-Fredrik Lehland, daglig leder i Bekk og Strøm som eier kraftverket, er tiltaket behandlet i Melhus kommune, og at Bakk og Strøm har fått tillatelse til gjennomføring.

– Fisken er ikke i fare, og det går heller ikke ut over opplevelsen til fiskere, da fisket er over for i år. Men vi har kontaktet grunneiere og andre med fiskeinteresser, samt plansjefen i Melhus for å gjøre oppmerksom på blakking (når elva blir grå av leire, journ.anm.) av elva, sier Leland til Trønderbladet.