Snart «båtavgang» i Buvika

Båtene ligger i utgangspunktet langt opp på land, helt i kanten opp mot fylkesvei 800 (gamle E39). Men springflo når dem snart.   Foto: Janne Øyås Olsen

Nyheter

Dette bildet tok Janne Øyås Olsen i sjøkanten i Brekka i Buvika i 12-tida på mandag.

- Fire-fem båter er i ferd med «å forlise», skriver hun.

Båtene ligger i utgangspunktet langt opp på land, helt i kanten opp mot fylkesvei 800 (gamle E39). Men springflo når det snart.

- Det er «båtavgang» ganske snart, sier hun, og mener at vannet kan ta dem med seg, dersom de ikke er bundet fast på noen måte.

Les også: Springflo på campingplass

Ifølge tidevanntabellen er det ventet høyest vannstand på mandag mellom klokka 11 og 14, og natt til tirsdag fra midnatt til klokka 02.

Meteorologisk institutt utvider sitt farevarsel for høy vannstand til å gjelde til og med Trøndelag.

– Ekstremværet vil starte i sør og øst, og gradvis bevege seg oppover, sier vakthavende meteorolog Magnus Haukeland til VG.

Springflo er når tidevannet har den høyeste flo. Fenomenet inntrer når tidevannskreftene fra månen og solen virker mest mulig sammen, som er når månen, jorden og solen er omtrent på linje.

Springflo inntrer altså ved hver nymåne og fullmåne, omtrent hver fjortende dag. Floen kan bli spesielt høy i kombinasjon med stormflo, altså at det i tillegg er lavtrykk og kraftig pålandsvind.