ST LIVE:

Nasjonaldagen minutt for minutt

Avisa Sør-Trøndelag følger «annerledes-nasjonaldagen» 17. mai.
Nyheter

I et samarbeid mellom ST og de fem kommunene, Skaun, Orkland, Heim, Rindal og Rennebu, er målet å gi alle innbyggerne i regionen et godt 17. mai-tilbud, selv om koronakrisens smitteverntiltak gjør at også årets 17. mai vil bli annerledes.

Program: Skaun # Orkland # Heim # Rindal # Rennebu

Vil du dele bilder, opplevelser eller video med avisa Sør-Trøndelag, bruk emneknagg #avisastInstagram. Bilder og video kan også sendes inn via SMS 922 98 047 eller send e-post til erik.eikebrokk@avisa-st.no.

LES OGSÅ:

Minutt for minutt

#Orkland 21.41

– En uforglemmelig 17. mai på Ustjår’n med konsert fra Orkdal Janitsjar. Heldig som vant årets vippskonsert. Artig med bursdagssang til Hanna som var 6 år i går, skriver Anne Rø Ingdal i en e-post til ST.

#Orkland 21.32

Kari Kvakland skriver på facebook at seksti kjøretøy ble med på runden da Orkladal veteranklubb kjørte bilkortesje i bygda.

– Det var stort oppmøte langs vegen, de vinket og vi tutet. Strålende vær, står det i facebookinnlegget.

#Instagram #avisast

#Skaun 20.11

Jåren-Råbygda barnehage gratulerer med dagen!

#Instagram #avisast

#Rindal 15.00

Klokka 15 gikk Rindal kommunes digitale 17. mai-sending på lufta. Programmet i Rindal består av gudstjeneste, korpsmusikk, flaggheising og veteranbil- og traktortog.


91-åring kjørte i toget med 101 år gammel bil

91 år gamle Otto Dragseth skilte seg ut litt, da han midt i traktortoget kjørte en 101 år gammel Chevrolet veteranbil.


#Skaun 14.42

Ingen 17. mai uten «Ja, vi elsker» og champagne. Her fra Ølshøgda i Skaun.

#Meldal 14.42

Lokalpolitiker Stig Kalstad (Sp) har delt følgende innlegg på Facebook:

Partikollega Kristian Martin Fremstad vil ikke være dårligere:#Skaun 14.14

I Skaun har det vært både bilkortesjen, skrammeltog og traktortog. Togene har ankommet sine respektive endestasjoner, og i et facebookinnlegg blir det oppgitt at det deltok 91 traktorer i traktortoget som kjørte fra Venn til Eggkleiva.

– Det gikk over alle forventninger, skriver «traktorsjef» Snorre Moe.


Ingen fest i politiets arrest: – Det er en enorm forskjell

Politiet i Trøndelag melder om få hendelser knytta til feststøy. Politiet i Oppdal og Rennebu melder om store mengder kaffe og is.


#Orkland 13.57

På nasjonaldagen ble det holdt flere taler ved minnebautaen på Orkanger, samt fanfarer.

#Instagram #avisast

#Skaun 13.17

Skaun kommune har fått en 17. mai-hilsen fra ingen ringere enn statsminister Erna Solberg.

– Kjære alle i Skaun kommune. I år som i fjor blir det en annerledes 17. mai. Koronapandemien har snudd opp-ned på livene våre. Likevel har 17. mai-komiteer i hele landet gjort alt de kan for å få til en fin feiring av nasjonaldagen, sier Solberg innledningsvis.

#Heim 12.15

Også Heim kommune har forberedt et innholdsrikt 17. mai-program digitalt. Ordfører Odd Jarle Svanem er konferansier, og i sendinga som starter klokka 12.15, får man blant annet se flaggheising, kransnedlegging, taler for dagen samt korps- og drillinnslag.

– Noen overraskelser kan dukke opp underveis skriver kommunen.#Heim 11.43

Avisa har mottatt dette bildet fra Hunnestrøan gård på Kyrksæterøra.

#Skaun 11.23

Se video fra traktortog og biltog i Skaun.

#Heim 10.58

Ordfører Odd Jarle Svanem forklarer hvorfor det store smitteutbruddet ikke ble nevnt i årets 17. mai-sending.

- Om det hadde være direktesending i dag, ville det vært naturlig å nevne dette smitteutbruddet i nabokommunen vår, sier Svanem, som har en rolle som konferansier/programvert.#Skaun 10.36

Skaun kommune har laget en egen Kahoot! med spørsmål relatert til Skaun og 17. mai. Alle kan delta på quizzen som Kahoot!-grunnlegger Alf Inge Wang (bosatt i Buvika) har vært med og laget. Kahooten er tilgjengelig frem til klokka 23 mandag kveld, og det vanker premier til vinneren, skriver kommunen. Game pin er 04819970.


Fikk hjelp av grunnleggeren til å lage 17. mai-Kahoot!

Skaun kommune fikk hjelp av selveste Kahoot!-grunnleggeren til å lage en unik Kahoot! med spørsmål fra Skaun og 17. mai.


#Instagram #avisast

#Rennebu 09.32

Fra klokka 09.30 sender Rennebu kommune direkte fra 17. mai. Der vil det bli studio med gjester, gudstjeneste, diverse innslag fra helsesenteret og flere steder i bygda samt tale for dagen. ST viser sendinga som ledes av Marit Ingul Rønning og Jostein Landrø, i sin helhet, og kan ses i opptak.

#Instagram #avisast

#Orkland

Orkdal idrettslag ønsker alle en fin nasjonaldag. – Ta vare på hverandre, så sees vi i folketog igjen når det blir mulig! står det i facebookinnlegget.

#Skaun 08.45

Ordfører Gunn Iversen Stokke taler om frihet og selvstendighet til sambygdingene.

– I år, selv under pandemien, viser vi hvor viktig vi syns denne dagen er, og hvor viktig det er å feire grunnloven. Gjennom tilrettelagte arrangementer viser vi oss frem på skjerm, fra balkonger, kortesjer og med sang og musikk. Vi lar oss ikke stoppe, og feirer dagen på best mulig måte, sier hun.

#Instagram

#Koronaregler

Også årets 17. mai er en annerledes 17. mai grunnet en fortsatt pågående koronapandemi, og omfattende smittevern. Dette er de nasjonale reglene som gjelder per dags dato:

Disse nasjonale reglene og rådene gjelder 17. mai:

  • Nasjonal skjenkestopp klokken 22.
  • Det oppfordres til å møte andre utendørs, og ikke ha besøk av flere enn fem gjester. Dersom alle gjestene kommer fra samme husstand kan man være flere, men man må kunne holde avstand.
  • Hold en meter avstand.
  • Man kan være maksimalt ti personer på private arrangementer innendørs, utenfor eget hjem. For eksempel hvis du har leid et lokale. Samme antallsbegrensning gjelder for innendørs arrangementer uten faste tilviste plasser.
  • Man kan maksimalt være 20 personer på private arrangementer utendørs, utenfor eget hjem.
  • Maks 100 personer er tillatt på arrangementer innendørs hvor alle i publikum sitter på faste, tilviste sitteplasser.
  • På arrangementer utendørs er tillatt med 200 personer. Men dersom alle deltagere har faste, tilviste plasser, kan opptil 600 delta. Det forutsetter at de er delt inn i tre kohorter med minst to meters avstand mellom kohortene.

#Skaun 08.00

Flaggheising på Tangentunet i Buvika er årlig tradisjon.

#Instagram #avisast

#Orkland 07.00:

Orkland kommune har lagt ut en 22 minutter lang ferdiginnspilt 17. mai-sending. Sendinga inneholder blant annet festtale fra Nils Arne Eggen, russetale fra russepresident Berit Berg og hilsen fra Oddbjørn Bang. Rådmann Ingvill Kvernmo er programleder. Sendinga kan ses i opptak gjennom hele dagen.

– Dessverre er det ikke noe tog i år. Russen får ikke blåse med fløytene sine og dele ut russekort til ivrige unger. Dette var vi forberedt på, og vi føler oss heldig som har fått gjennomført russefeiringa på en så bra måte, sier russepresidenten i sin tale.

– Nå er det andre året at vi feirer 17. mai med sterke koronarestriksjoner. Jeg syns det er mest synd for de minste ungene, som ikke har fått feira nasjonaldagen på tradisjonelt vis. Jeg vil også benytte anledninga til å takke orklendingene som er gjort under pandemien, sier ordfører Oddbjørn Bang (Sp).

– Jeg skal holde tale, men jeg tror ikke den kommer til å være så lik andre 17. mai-taler jeg har hørt oppgjennom. Jeg skal fortelle om hvordan det var å vokse opp i Orkdal. (...) Orkdal var ei bygd med alle rettigheter, og «ubegrensa åpningstid», sier Eggen innledningsvis.#Skaun 16. mai:

I Skaun ble 17. mai kickstarta allerede kvelden før dagen. Da ble Børsasangen skrevet at det lokale rockebandet Pretty Loud, sluppet. Sangen har fått navnet «Bølgan slår».

#Instagram #avisast

#Rindal 11. mai

Slik så det ut da Rindal øvde seg til 17. maifeiring.

#Været

Yr.no melder om en nydelig start på 17. mai, med temperaturer på opp mot 14 grader, og morgensol. Fra rundt klokka 15 meldes det om regnbyger:

LES OGSÅ: