– Kun søknad med bilde blir vurdert

Irene M. Berdal la ikke med bilde i sin jobbsøknad. Da var hun uaktuell for stillingen.

Irene M. Berdal føler seg krenka av at Godteland Orkanger ikke ville vurdere CV-en hennes uten at det fulgte med bilde. Foto: Privat 

Nyheter

– For meg er det en prinsippsak at jeg ikke legger ved bilde når jeg søker jobb, da jeg ønsker å bli ansatt ut fra mine kvalifikasjoner og ikke ut fra hvorvidt jeg er «pen nok» eller ikke, sier Irene M. Berdal til ST.

26-åringen, som opprinnelig er fra Snillfjord, er for tida student i Tromsø. Hun søkte 22. oktober på ei stilling som butikkmedarbeider på deltid på Godteland Orkanger som var utlyst på nav.no. Butikken blir én av mange nye i Amfi-senteret.

I utlysinga var det ingen spesielle krav til hvordan søknaden skulle utformes, det var heller ikke nevnt noe om å legge ved bilde.

Berdal reagerte derfor på svarbrevet fra Godteland Orkanger:

«Hei, vi er veldig glade for å få mange søknader og stor takk til alle som har levert men nå er det blitt så mange at vi ikke lenger har oversikt. Vi har ansatt et par medarbeidere men må ha flere tilkallingshjelper og vil kun vurdere de som har med bilde på forside og en CV/søknad skrevet av Dere selv UTEN noen vedlegg.»

Berdal sier hun ikke vet om dette er ulovlig, men hun finner det uetisk å skulle ekskludere noen fra en søknadsbunke fordi en ikke har lagt ved bilde til søknaden. Hun oppfatter det hele som diskriminering og sier hun føler seg grovt krenka av tilbakemeldinga hun fikk fra Godteland.

– Når jeg får tilbakemelding om at CV-en ikke blir vurdert uten bilde, da takker jeg for meg. Da er det ikke en arbeidsplass jeg ønsker å være på, sier Berdal.

– Hvorfor vurderer dere kun søkere som har sendt med bilde?

– Det var bare et spørsmål om de kunne sende det på nytt med et bilde og ikke legge ved CV og søknader. Vi har nesten 100 søknader. Vi vil ha bilde for å skille hvem som er hvem. Hvis ikke, må vi åpne CV-en og søknaden på nytt for å huske hvem som er hvem. Navnet er en ting. Det er enklere å huske hvis du har et bilde av vedkommende, sier Jim Ronny Olsenved Godteland Orkanger, som denne uka åpner butikk på Amfi.

– Berdal har oppfatta det som diskriminering av de som ikke har sendt med bilde?

– Hun har ikke oppfatta hva jeg mener med det. Hadde hun fått ei forklaring på hvorfor, ville hun sikkert syntes det var helt greit.

– Men det kan forståes sånn at dere vurderer søkerne etter utseende og ikke etter kvalifikasjoner?

– Det har ikke noe med utseendet å gjøre. Bare med å skille person fra person, sier Olsen.

– Det høres veldig spesielt ut at de har gjort det sånn, sier Tord Langvoldi Nav rekruttering. Han sier Nav rekruttering ikke ville ha stilt krav om bilde eller gitt avslag på søknad om jobb på grunn av at bilde mangler. Det er kun kvalifikasjoner som teller.