Nesten-ulykke ble filmet

Steinar Væge nær meid ned i gangfelt. Se video her.

Video: Jan Krokdal

Nyheter

HEMNE: – Hadde jeg ikke vært så sprek og spenstig, kunne jeg vært død nå.

Det sier Steinar Væge fra Hemne, som mandag ettermiddag måtte gjøre et kjempebyks for ikke å bli meid rett ned i en fotgjengerovergang i Ørakrysset på Kyrksæterøra.

– Det var snakk om millimeter, sier han.

Jan Krokdal hadde videokamera montert på dashbordet og kjørte i motsatt kjøreretning inn mot gangfeltet samtidig.

– Jeg «så» fotgjengeren på bilpanseret. Jeg var sikkert på han ble påkjørt og ble helt skjelven etterpå, sier Krokdal.


To unge bilførere anmeldt for skrenskjøring

Lensmannen: – Det kan ende med førerkortbeslag.

 
Hoppet på trygg grunn

Væge var på vei til fots på fortauet ned Øragata like før klokka 16.00, og skulle krysse fotgjengerovergangen foran kinarestauranten over til butikken Mat og Exotic. På Fv 301 kom en bil fra Holla. Det er 40-sone på stedet.

– Jeg vurderte at det var trygg avstand, så jeg gikk ut i fotgjengerovergangen. Så enset jeg at bilen ikke hadde satt ned farten. Jeg vil anslå farten til ca 60 km/t, men innser også at farten kan være vanskelig å bedømme når kjøretøyet kommer så nært. I hvert fall fikk jeg altså i siste liten hoppet over på trygg grunn. Jeg kunne blitt drept, eller i «beste fall» fått kappet beina av meg, forteller Steinar Væge.

Etter noen meter senket sjåføren farten – trolig for å se i speilet hvordan det gikk med Væge, før han gasset på og kjørte videre.


Tre klager på råning

Politiet hadde ingen patrulje å sende ut.

 
99,9 prosent

Væge velger å stå fram for å be både fotgjengere og bilister være forsiktige. For trafikkatferden på Kyrksæterøra har i en årrekke vært beryktet.

– Vi har en gjeng bilister som burde vært fjernet fra veien. For det første har de ikke trafikkultur, og for det andre eier de ikke vanlig folkeskikk. Vi har vært skånet for ulykker som følge av denne atferden, men fortsetter det slik får ei alvorlig ulykke en dag. I mitt tilfelle var vi 99,9 prosent fra ei dødsulykke, sier Væge, med forbehold om at han ikke kan si at dette var en av «verstingene».


Beboere klaget på skrenskjøring

Problemet som «aldri» tar slutt.

 
– Tenk dere om

Væge har, i likhet med mange andre, merket seg nyhetsbildet de siste dagene om skrenskjøring, og han har selv vært vitne til flere tilfeller av bevisst skrensing midt i sentrum.

– Mitt budskap til alle fotgjengere er at alle må se seg for. Det er ikke sikkert at andre ser deg. Med høstmørke, nedbør og svart asfalt er det vanskelig. Så vil jeg si at alle bilister også må være ekstra aktpågivende og se seg for én gang for mye enn én gang for lite. Med å stå fram håper jeg å kunne bidra til at alle tenker seg om.

Anmelder ikke

– Vurderer du å anmelde episoden?

– Nei, jeg føler ikke jeg har nok informasjon om den aktuelle bilen til å kunne gjøre det. Det er «oppreisning» god nok for meg at både den aktuelle bilisten og andre som måtte føle seg truffet, skjerper seg.