– En seier å komme seg ut

– Det tok bort noe av tristheten, sier en av deltakerne på julekveld for ensomme og enslige.
Nyheter

ST skrev tidlig i november om samboerparet Wenche Forren og Rune Sundet som inviterte til julekveld for enslige og ensomme. Sammen med de til sammen fem barna på 9, 13, 17, 17 og 24 år arrangerte de den store julekvelden på Snefugl gård i Buvika.

– Vi ble 27 stykker til sammen til slutt. De var veldig fornøyd med selskapet, de som kom. Vi kunne tenkt oss at vi hadde hatt flere påmeldte, men flere ønska seg tilbake igjen til neste år. Det er om å gjøre å gjøre det litt kjent, sier Rune Sundet, som driver firmaet Midtnorsk Omsorg sammen med Wenche Forren.

De fleste deltakerne på denne litt annerledes julekvelden var fra Skaun, men det kom folk både fra Snillfjord, Byneset og Trondheim.

Kunne ikke si nei

En av deltakerne, som ikke ønsker å stå fram med navn, vil dele litt av sin opplevelse av julekvelden med ST:

– Jeg har brukt å ha julekveld for meg sjøl. Men så ringte Wenche Forren og inviterte meg. Jeg kunne nesten ikke si nei til å feire julekvelden med julemiddag og så trivelige folk.

En seier

– Hvordan var det å feire sammen med andre mot å sitte for seg sjøl?

– Det tar bort en del av tristheten, sier mannen, som sier han har hatt problemer med å snakke med ukjente. På julekvelden fikk han nye bekjentskaper.

– Det var en del folk jeg kjente fra før, og det gjorde det litt enklere å bli kjent med nye folk. Jeg har knytta en del bånd for framtida.

– Kan det oppleves som et nederlag å feire jul sammen med andre ensomme?

– Absolutt ikke. Det var mer som en seier å komme seg ut. Det var bare positivt.

Mye program

Foruten den tradisjonelle juleribba med surkål, var det mye program for deltakerne. Prøysenekspert Inge Haukvik kom og fortalte om Alf Prøysen, noe som spesielt den eldre garde satte pris på, ifølge Rune Sundet. Arnstein Saltnes, som stilte lokalene på Snefugl til disposisjon for julefeiringa, fortalte om julefeiring før kristendommen. Elseba Haukvik leste juleevangeliet. Og så kom Vegar Leirvik Nesset med gitaren og holdt en minijulekonsert for deltakerne. Det ble allsang og stor stemning. Alle deltakerne fikk også julegaver.

– Tida gikk fort. Vi holdt på fra klokka 16.00 til 21.00. Vi trengte den tida for å få til litt stemning.

– Gikk dere rundt juletreet?

– Nei, det rakk vi ikke, sier Rune Sundet.

De fem barna deres var også fornøyde med julekvelden, men for yngstejenta på ni ble det nok litt seint å vente helt til klokka 22.30 før familien var heime hos seg sjøl og kunne åpne sine egne julegaver.

Vil fortsette

Det ble mye mat til overs, og den ble kjørt til Vår Frue kirke i Trondheim, forteller Rune Sundet. Arrangementet hadde flere sponsorer, og det som blir av overskudd økonomisk, blir satt på en egen konto, som kan brukes til ny julekveld neste år. For Forren og Sundet vil gjerne arrangere jul for ensomme og enslige også neste år.

– Ja, vi vil fortsette med det. Vi har lyst til å glede andre. Vi vet at de sitter aleine. Grunnen til at det kom så få, er nok «dørstokkmila». Det er mange ensomme som ikke melder seg på noe. Men når dette blir mer og mer kjent, blir det kanskje litt lettere. Når de ser at det er flere i samme situasjon som melder seg på, sier Rune Sundet.