Per og Jan Waage har fisket laks i Orkla og Gaula i 37 år. Men nå er det slutt. Årsak: De er meget misfornøyd med hvordan fellesforvaltninga i de to elvene «regjerer», blant annet med å skjerpe inn fiskereglene.

I et langt brev i ST uttrykker de sine synspunkter om dette.

LES BREVET HER

Arne Nielsen og Jon Kjelden i henholdsvis Orkla og Gaula fellesforvaltning kommer her med sitt svar på «angrepene» fra Waage-brødrene:

Gaula Fiskeforvaltning (GF) og Orkla Fellesforvaltning (OF) har mottatt et brev med tittelen «Nok er nok – om forvaltning av laksefiske i Orkla og Gaula» fra Per og Jan Waage.

Brevet har et innhold og påstander som krever noen oppklaringer.

Det er viktig å poengtere at forvaltningene i Orkla og Gaula har meget kompetente administrasjoner som daglig jobber sammen med de beste fagmiljøene på villaks i Norge. Disse jobber hardt for at vi også i framtiden skal kunne tilby et attraktivt sportsfisketilbud i elvedalene.

Prosessen med fastsetting av fiskeregler for 2015 har pågått helt siden 17. juni 2014, da det i et samarbeidsmøte mellom styrene i Orkla og Gaula ble diskutert regler og vedtatt å nedsette en felles arbeidsgruppe for å utrede og komme med forslag til fiskeregler for 2015.

HER ER FISKEREGLENE FOR 2015

Gruppen har vurdert og diskutert mange alternative former for regulering. De har i løpet av siste halvår gått gjennom tilgjengelig materiale, samt forsknings og overvåkningsdata for begge elvene.

Her kan nevnes:

* Rapport fra vitenskapelig råd for lakseforvaltning.

* Data fra drivtellinger begge elver, teller med videoovervåkning Orkla, gytegroptellinger, ungfiskundersøkelser, skjul og habitatundersøkelser, data fra gjenutsettingsstudier og utvikling i fangststatistikk på forskjellig vald i begge elvene.

* Overvåkningsfiske i kilenotstasjon på Agdenes.

* Forhold i havet om mattilgang og lusesituasjonen beskrevet i rapporter fra Havforskningsinstituttet og NINA.

* Det er avholdt møter med Miljødirektoratet og Fylkesmannen.

* Det er vurdert mange alternative forvaltningsmodeller, tiltak og virkemidler.

Dette er utdrag fra en vurdering av Miljødirektoratet i forbindelse med prosessen vedr. fastsetting av fiskeregler for 2015.

Miljødirektoratet deler vurderingene av bestandssituasjonen fra Orkla fellesforvaltning og Gaula fiskeforvaltning.

Til tross for dårlig innsig i 2013 og 2014 opplyser OF og GF om at tilbakemeldingene har vært at mengden gytefisk i disse to årene har vært større enn i 2012.

Dersom dette bekreftes av Vitenskapelig råd for lakseforvaltning, viser det at reguleringene som ble innført både i sjøen og i vassdragene i 2013 og 2014 har hatt den tilsiktede effekt, og at de skisserte reguleringstiltakene vil redusere beskatningen ytterligere.

Det har tidligere vist seg vanskelig å treffe med prognoser for laksinnsig, men per i dag er det lite i fjorårets eller årets sesong som tilsier at vi kan forvente økt mengde tresjøvinterlaks tilbake til vassdragene i Trondheimsfjorden sesongen 2015.

For å øke sannsynligheten for at GBM og forvaltningsmål nås, bør den tidligst vandrende laksen beskattes lite kommende sesong.

Konklusjon: Det forslåtte reguleringsregimet fra Orkla fellesforvaltning og Gaula fiskeforvaltning vil etter direktoratets vurdering redusere beskatningen mye slik at innsiget i 2015 må bli vesentlig lavere enn de foregående år, dersom vi skal gripe inn i elvereguleringene for å redusere beskatningen ytterligere. Dette forutsetter nødvendig oppfølging for å sikre at fiskere og rettighetshavere slutter opp om tiltakene.

I brevet står det at junilaks må tas bedre vare på!

I mange år, som brevskriverne også påpeker, er det blitt avlivet alt for mye laks i juni. Junilaksene er svært viktige da de står for en stor del av eggmengden i vassdragene, her er også andelen flergangsgytere høy. Det er hevet over en hver tvil at disse fiskene er svært verdifulle for reproduksjonen i vassdragene.

Villaksinnsiget til Norskekysten har gått raskere nedover enn tidligere antatt. Kombinasjonen av stor beskatning i elv/sjø og høy dødelighet i sjøfasen relatert til blant annet lakseluseproblemer, har redusert villaksstammene betraktelig. I tillegg kan nevnes utfordringer relatert til kvalitet på gyte- og oppvekstområder, samt næringstilgang.

Gjennom Elvene rundt Trondheimsfjorden jobbes det med mange saker som angår villaks og sjøørret:

* For å legge forholdene maksimalt til rette for gyting og oppvekst til ungfisk både for laks og sjøørret, ble det sist høst igangsatt et arbeide med bekkerestaurering.

* Vi hadde møte med Mattilsynet, der vi påpekte at de bruker feil utvandringstidspunkt for smolt når de pålegger våravlusning. Dette er dokumentert ved bruk av kamerateknologi i begge elvene.

* Vi deltar aktivt i flere forskningsprosjekt.

* Det jobbes aktivt gjennom Norske lakseelver opp i mot politiske organer.

For å følge opp de strenge reguleringene vil forvaltningen i Gaula og Orkla før sesongstart intensivere arbeidet med kursing i gjenutsetting av fisk. Det vil også bli distribuert brosjyremateriell.

Forvaltningen i Orkla og Gaula håper at den strenge reguleringen er nok kommende sesong, slik at vi oppnår en god gytebestand i elvene.

Håper dette kan være oppklarende. Det er viktig å huske at reguleringene er vedtatt av hensyn til villaksen.

For å ivareta rekreasjonsverdien i laksefisket, har vi lagt mye vekt på å opprettholde tre måneders fisketid. Alternativet er en kraftig innkorting av sesonglengden.

Vi vil invitere Per og Jan Waage til en temakveld om gjenutsetting av fisk i løpet av våren.

Vennlig hilsen Jon Kjelden og Arne Nielsen